Tuňá s chipssi
Přísady
½ zralého, ale stále pevného avokáda nakrájená na cca půl centimetrové kostky
¼ šálku rozmražených mražených kukuřičných zrn
2 polévkové lžíce čerstvých listů koriandru, bez stonku, nasekané na drobno
2 polévkové lžíce na kostičky pokrájené červené cibule
1 polévková lžíce čerstvě vytlačené šťávy z limetek
sůl
čerstvě mletý pepř
1/8 čajové lžíce pomleté chipotle chilli papriky nebo kajenského pepře
8 kousků AHI (nebo albacore) tuňáka v plátcích hrubých cca 2,5 cm
1 čajová lžíce mletého kmínu
1 polévková lžíce řepkového oleje
12 dokonale vypadajících tortilla chips z modré kukuřice kruhového nebo trojúhelníkového tvaru
Postup
Smíchejte ve středně velké misce avokádo, kukuřici, koriandr, limetkovou šťávu, sůl a pepř podle chuti s kořením chipotle. Jemně promíchejte a odložte stranou. Pokrájejte dlouhým, ostrým nožem tuňáka na dlouhé nudle široké cca 3 cm (při tloušťce steaku 2,5 cm). V malé misce smíchejte kmín, 1 čajovou lžíci koření a ½ čajové lžíce soli. Natřete tuňáka ze všech stran silnou vrstvou směsi koření. Rozehřejte na silném ohni nepřilnavou pánev. Když je pánev rozpálená, přidejte řepkový olej. Počkejte 10 sekund a vložte tuňáka. Prudce opékejte 20 sekund z každé strany nebo pokud není ryba po okrajích upečená, ale uprostřed polosyrová. Přeložte na talíř. Rozřízněte na plátky široké cca 1 a ¼ cm. Porozkladajte tortilla chipsy, na každou dejte kopeček avokádové pochoutky a na vrch poklademe kousky tuňáka