Siven zdravá ryba
Středně velká ryba s šedou pokožkou pokrytou světlými oranžovo-růžovými až červeným fleky po bocích a se zelenými a modrými skvrnami, táhnoucími se po zádové části. Má protáhlé vřetenovité tělo, které může měřit v průměru 40 centimetrů. Maso je světle až tmavě červené barvy a jeho strukturu tvoří středně pevné, ale jemné vlákna.
Siven se loví pro komerční i rekreační účely. Velké množství sivenů, které se objevují na trhu, avšak pochází hlavně z chovatelských farem. Velkou výhodou těchto uzavřených chovných systémů je minimální možnost znečištění vody. Krmí se výlučně vegetariánskou stravou a rybím tukem, proto obsahují vysoké procento omega-3 mastných kyselin. Největším producentem siven s průměrnou roční produkcí 3000 tun je Island. Prodává se jako celá ryba, v podobě steaků, uzený nebo v konzervě. Šedou původně pocházejí z moří kolem Islandu, avšak během doby ledové se přestěhovali i do vod kanadských, amerických a anglických pobřeží. Jsou příslušníkům rodu lososovitých, a proto jsou v Británii, kde jsou mimořádně oblíbené, mnohokrát označované jako britské lososi. V současnosti žijí ve sladkých i slaných vodách Arktidy, subarktických oblastí, alpských jezer a pobřežních vodách severní polokoule. Mezi nejznámější druhy patří takzvaný siven americký a siven alpský.
Bílé maso siven připomíná svou chutí lososa, pstruha nebo okouna. Je vhodný na pečení, uzení, grilování, ale i pošírování a smažení. Hodí se k majonéze a holandské omáčce. Podobně jako lososa, koupíte ho nakládaného v oleji s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Dokonale uvařený je tehdy, pokud je růžový při kosti. Výborný receptem na pečeného siven je osolenou a okořeněnou rybu položit na máslový plech s silnou vrstvou šalotek. Rybu zalijte nálevem z 2 dcl bílého vína, 2 dcl vody a šťávy z poloviny citronu. Do pekáče přidejte bylinkový buket a pokrm pokryjte máslovým papírem. Než pekáč přesunete do předehřáté trouby, položte ho na vařič a přiveďte nálev do varu. Potom pečte v troubě od 15 do 30 minut, záleží na velikosti ryby.
Ze zredukovaného nálevu vytvořte chutnou omáčku. Stačí přidat pohár bílého vína a jíšku z mouky a másla. Vymíchejte dvě vajíčka ze smetanou a vlijte do směsi. Za neustálého míchání přidejte kousek másla a omáčku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou. Pokud máte rádi zeleninu, vložte na olivovou fólii kromě filetů siven i nakrájenou zelenou, žlutou, červenou papriku nebo cuketu, žlutou dýni, rajčata, pórek, vyzkoušejte cokoliv, co vám chutná. Sivena můžete pošírovat v polévkovém vývaru nebo marinovaného opéct na pánvi. Marinádu si vyrobíte jednoduše z olivového oleje, citrónové šťávy, soli az pár kousků zázvoru. Jemnou chuť masa této lososovité ryby zvýrazní příchuť cibulky, limety, chilli, šafránu, fenyklu, medu, smetany, červené řepy, aromatický ladí i s olivami, brokolicí, česnekem.
Autor: Renata Krátká