Ryby důležité pro život

Jídla z ryb jsou podle odborníků na výživu důležité pro zachování zdraví. A proto se doporučuje, aby ryby tvořily nezanedbatelnou součást našeho jídelníčku. Ono to není tak jednoduché. V naší kultuře se ryby jedí zřídka. No měli byste to napravit.

Možná budete překvapeni, jak snadno se ryby připravují. Stačí šoupnout do parního hrnce a za pár minut papáte.

Asi nejtěžší je vybrat si, jakou rybu jíst. Mnoho ryb totiž obsahuje hodně kůstek a to nikoho nebaví. Rybáři drobné kůstky ignorují a snědí je. No pokud máte jíst pomalu kvůli kostičkami, není to zábava. A tak pstruh, zda kapr znamená nejednou frustraci z toho, jak se zbavit kostí a jíst co nejrychleji.

Řešením je dělat jídla z takových ryb, které mají málo kostí. Bývají často drahé. Třeba plátky z lososa, pokud nejsou v akci jsou fakt drahé jídlo. No pokud se podíváte na cenu lososa v celku, je to mnohem příznivější cena. Losos, treska, makrela, to jsou ryby, které v celku nejsou drahé a přitom jsou chutné. Naučte se je připravovat pravidelně a brzy zjistíte, že získáváte "trik"  na odstraňování kostí.

Ryby obsahují mnoho prospěšných látek. Ty nízkotučné (tuňák, například) jsou výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin s vynikajícím složením. Ty tučnější (losos, makrela) jsou zdrojem kvalitních tuků, které se hodí i při hubnutí.

Proto se na pokrmy z ryb naučte jíst asi 2 × do týdne.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus