Rybí pochoutky

Ryby jsou pro náš organismus zdravou a chutnou pochoutkou, kterou bychom si mohli dopřát častěji.

Hlavní chod v naší kuchyni bývá maximálně rybí polévka a ryby připravené dušením, grilováním nebo fritováním. Méně známé je podávání nakládaných ryb jako předkrm. Konzervované ryby se solí, nakládají či udí. Pokud se rozhodnete nakládat doma, vždy se ujistěte, že jste koupili prvotřídní a čerstvou rybu. V takovém případě vám už nic nestojí v cestě, abyste ji mohli macerovat v soli.
K marinování a nakládání můžete použít makrelu, lososa, mořského čerta, tresku a sledi . Ryby nemusíte vykošťovat, protože naložením změknou a dají se sníst. Nahradit je však můžete hotovými Solenými plátky ze sledě v olivovém nálevu nebo hotové ve sklenicích.

Nakládaný "čert"
Potřebujete: 1 kg, čerstvých rybích plátků nakrájených na 5 cm kousky, 5 lžičky soli, 6-7 PL arašídového (rafinovaného sezamového oleje), 500 g cibule nakrájené na kolečka, 1 l červeného nebo bílého vinného octa, 2 PL hnědého cukru, 1 PL kari prášku, 1 lžičku drcené kurkumy, 2,5 cm kousek čerstvého zázvorový nastrouhaného kořene, 2-3 sušené chilli papričky, 1-2 bobkové listy

Postup: Do misky dáte ryby, posypete 3 lžičky soli, promícháte a necháte stát 2 hodiny. Ryby osušíte papírovými ubrousky a ve velké pánvi se silným dnem opečeme z každé strany asi 3 minuty v 4 PL oleje. Kousky musí být rovnoměrně hnědé a uvařené. Kolečka cibule, ocet, cukr, kari prášek, kurkuma, zázvor a zbytek soli dáte do nerezového hrnce uvedete do varu. Následně sesbíral pěnu a vaříte asi 6 minut, dokud se cibule uvaří do křupava a pak ji odkvapkajte Střídavě do sterilované nádoby ukládáte ryby a cibuli, přidáte chilli, bobkový list a zakončíte cibulovou vrstvou. Ocet opět uveďte do varu a nalijte do sklenice, navrch přilijte zbytek oleje a pohár uzavřete. Ryby můžete ochutnat už po dvou dnech a v ledničce vám vydrží 3 až 4 měsíce.

Losos na kanadský způsob
Potřebujete: 1 kg plátků čerstvého lososa, nakrájených na 2,5 cm kousky, 2 ½ lžičky soli, šťáva z jednoho citronu, 4 tence nakrájené cibule, 200 ml bílého vinného octa, 1 lžičku pepře, 2 bobkové listy, ½ lžičky hořčičných semen, ½ lžičky koprových semen, ¼ lžičky hřebíčku

Postup: Polovinu nakrájené cibule dejte do velké pánve a navrch v jedné vrstvě pokládejte lososa. Přidejte 1čl soli, citronovou šťávu a zalijte studenou vodou. Pomalu uveďte do varu a vařte pomalu asi minutu, následně stáhněte ze sporáku. Takto připraveného lososa necháte vychladnout ve šťávě. Do sterilizovaného pohár střídavě ukládáte vrstvy zbytku čerstvé cibule a lososa, zakončíte opět cibulí. Vývar scedíte do hrnce a vaříte, dokud se objem zredukuje na 750 ml. Přidáte cukr, ocet, bobkový listy, pepř, hořčičná a Koprové semena, hřebíček, zbytek soli a vaříte asi 3 minuty. Ochucený vývar nalijte do sklenice s rybou tak, aby byly všechny suroviny zalité a pohár dobře uzavřete. Losos bude hotový ke koštování za 3-4 dny a v lednici vydrží 3 měsíce. 

Tip na lehký oběd
Takto připravený losos je vhodným lehkým pokrmům během letních dní pokud k němu podáváte salát z červené řepy.

"Plovoucí sleď v krémové omáčce"
Potřebujete: 6 celých solených sleďů jako náhradu můžete použít 12 hotových plátků ze sledě, 2 velké cibule nakrájené na kolečka, 6-8 podrcených bobulek nového koření, 2-3 rozlámané bobkové listy, 350 ml sladké smetany na šlehání, 250 ml bílého vinného octa, 1 pl cukru

Postup: Příprava celých sleďů : Ryby zalijete vodou nejméně na 12 hodin dáte do chladničky, vodu dvakrát vyměníte. Potom je okapat, vysušíte a naplátkovat. Pokud používáte hotové plátky, opláchnete je a vysušíte. Ryby nakrájíte. Nakrájenou cibuli blanšírujem v osolené vodě (1 PL soli na 1 l vody) asi 2 minuty. Smícháte cibuli, drcené nové koření a bobkový list. Sledě a cibuli ve vrstvách ukládáte do sterilizovaného sklenice a zakončíte cibulí. Smetanu utřeme s octem a cukrem, nalijete do sklenic tak, aby nevznikly vzduchové bubliny, uzavřete a dáte na 3 dny do ledničky. V ledničce vydrží asi sedm dní.

Tip:
Velmi dobře chutnají takto nakládané ryby s tmavým pečivem, listovým salátem a kolečky cibule.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus