Pražma pečená v aromatické krustě

Použité suroviny:

2 mořské pražmy, každá o váze asi 500 g,
700 g mořské hrubozrnné soli,
700 g mořské jemnozrnné soli,
4 bílky,
1 citron,
8 snítek majoránky,
2 snítky myrty,
2 snítky tymiánu,
snítka kopru,
petrželka,
hrst bazalky,
jalovec,
česnek,
olivový olej

Jak recept připravit:

Smíchejte oba druhy soli, nasekejte bylinky a smíchejte je s 900 g soli. Směs rozmixujte s kůrou z celého
citronu, 6 kuličkami jalovce a ½ stroužku česneku na zelený „písek“. Ten zpracujte se zbylou solí a bílky
tak, aby vzniklá směs při stisknutí v dlani držela tvar. Vykuchané ryby opláchněte, neodstraňujte šupiny. Do
břicha dejte vždy po lístku petrželky a bazalky, dále malé množství majoránky, kousek citronové kůry a špetku
aromatické soli.
Pekáč vyložte pečícím papírem a na dně vytvořte dvě lůžka ze zelené směsi ve tvaru ryb na tloušťku prstu.
Pražmy potřete olejem a položte je na lůžko. Pokryjte zbývající směsí, hlavu nechte volnou. Snažte se směs
vymodelovat do tvaru ryby včetně ocasní ploutve.
Upěchujte a povrch ozdobte motivem rybí kosti. Pražmy vložte na cca 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus