Plněný pečený losos s gorgonzolou
Na lososa plněného gorgonzolu s ořechy, fazolky a hrozném pro 4 osoby potřebujeme:
asi 800 g lososa
150 g gorgonzoly
sůl
bílý pepř
2 lžíce olivového oleje
hrst jader vlašských ořechů
200 g zelené fazolky
1 šálek vinných hroznů
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce medu
Na vermutovou omáčku:
200 ml bílého vermutu
100 ml suchého bílého vína
500 ml rybího vývaru
50 g másla
1 1/2 šálku smetany na šlehání (33% tuku)
sůl
bílý pepř
Losos:
Očištěný a vykostěný plát lososa překrojíme na 4 stejné části. Nato všechny kousky uprostřed ostrým nožem podélně nařízneme a do otvorů vložíme plátek gorgonzoly. Osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem. Takto připravené porce lososa dáme do vymazaného pekáčku, vložíme do spodní části trouby s horním pečením vyhřáté na 160 ° C a pečeme 8 minut. Potom pekáč přeložíme do horní části a pečeme 5 minut, aby se sýr zapiekol.
Mezitím si v pánvi rozehřejeme olej, přidáme ořechy, opečeme je, pak zelené fazolky a rozpůlené bobule hroznů bez jadérek. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a med, ochutíme solí a pepřem a ihned podáváme jako přílohu.
Vermutová omáčka:
Do hrnce nalijeme 100 ml vermutu, víno a vývar a uvedeme do varu. Nato za stálého
míchání přidáváme máslo a mícháme, dokud se všechno nerozpustí. Potom tekutinu vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nerozředí na třetinu. Nakonec vmícháme smetanu a opět na mírném plameni vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Do hotové omáčky přilijeme zbývající vermut a dochutíme ji solí a čerstvě mletým pepřem.
Lososa podáváme politém vínovou omáčkou. Jako další příloha se k němu kromě ořechů smíšených s fazolkami a hroznem hodí vařené brambor