Losos po provensálsku

Losos po provensálsku

Potřebujeme:

4 velké plátky růžového lososa, 250 g rýže, 1 hrnek olivového oleje, 1 sklenice suchého bílého vína, 3 stroužky česneku, 4 cibule, 2 lilky, 1 PL mouky, 1 citron, 750 g rajčat, Petrželová nať, šalvěj, majoránka, tymián , špetka šafránu, sůl, pepř
Jak na to:

Lilek oloupejte a pokrájajte na malé kostky, osolte a dejte povařit do vody. Plátky lososa omyjte, osušte a okořeňte. Cibuli očistěte a nakrájejte na plátky. Dva česneky nasekajte, rajčata spařte a oloupejte. Čtyři rajčata nechte celé, zbytek nakrájejte na malé kostky. Polovinu citronu opražte na 2 lžíce oleje. Vložte ji do ohňovzdornej misky, přidejte k ní lososa, zalijte vínem a pečte 20 min. v troubě.
Rýži řádně omyjte, vařte v 1 / 3 l vody cca 15 minut a ochuťte šafrán. Čtyři celé rajčata poduste v troše oleje a zbytek cibule opražte dohněda na jiné pánvi v 2 PL oleje. Zaprášte je moukou. Přidejte kostky rajčat, a k tomu stroužek česneku a směs koření. Nechte povařit na silném ohni.
Kostky lilku dobře vysušte, opražte ve zbývajícím oleji, posypte posečené petrželkou a česnekem.
Když jsou plátky lososa hotové, nechte je okapat a dejte do tepla. Získaný vývar vlijte do rajčatové kaše a 5 min. nechte povařit. Lososa dejte na mísu, obložte rýží, kostkami lilku a celými rajčaty.
Rychle polejte omáčkou a obložte plátky citronu.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus