Australský losos
I přes svůj název není Kahawai čili australský losos příbuzný s lososem žijícím ve vodách severní polokoule. Jde o středně velkou rybu, která měří od 40 do 60 centimetrů a vyskytuje se v okolí Nového Zélandu a Austrálie. Největší ryby mohou dorůst až do délky jednoho metru a váhy 15 kilo. Vzezřením se podobají na pstruhů, tresky nebo makrely. Kahawai má stříbřité zabarvení s modrým nebo zelenkavým odleskem a pevné svalovým tělo. Po páteři se mu táhnou černé tečky.
Tyto ryby jsou masožravé, živí se menšími rybami jako sultánkami a ančovičkami nebo ptáky jako ledňáček, v době krize jim postačí i menší korýši. Pohybují se velmi rychle a většinou plavou blízko pobřeží. Do sítí se dostanou jako vedlejší úlovek spolu s nepravých, chňapalovití či s Parmy. Loví se i rekreačně, protože díky svému rychlému pohybu a energetickému vzpírání, dokáží bavit rybáře i celé desítky hodin. Pokud je nikdo během života neuloví, dožijí se vysokého věku, až dvaceti šesti let. Zároveň patří mezi oblíbené ryby Maurů, původních obyvatel Nového Zélandu, z nichž jazyka pochází pojmenování kahawai.
Maso je sušší a často se prodává v plechovkách. Kahawai se v obchodech vyskytuje i uzený, podobně jako makrela. Filety se na středně hrubé až hrubé kousky, má růžové až načervenalé maso, vysoký obsah tuku a omega 3 - mastných kyselin. Připravuje se dušený v omáčce, smažený, pečený vařený. Chuťově ladí s kari pastou, zázvorem, štiplavý omáčkami, chilli papričkami, rajčaty, okurkou, česnekem, koriandrem, kajanským kořením, ale i s mátou, hnědým cukrem, medem a jogurtem. Polynésané a Maurové připravují australského lososa exotickými způsoby, při kterých využívají tropické ovoce a jejich šťávy - kokos, kokosové mléko, citróny, pomeranče, banány a podobně. Jelikož jde o sušší rybu, připravujeme k ní osvěžující omáčky a přílohy ze šťavnaté zeleniny a ovoce. Také ji neopekáme a nepečeme dlouho, aby nevyschla.
Nejlepší je filety australského lososa rychle opéct z obou stran (každou stranu asi minutu), zalít šťávou nebo jogurtem ochuceným bylinkami a kořením, chvíli povařit, zda zakrýt pokličkou a podusit. Takto z obou stran rychle opečené filety můžeme spolu s nakrájenou cibulí, česnekem, kousky citrónu, černými olivami, červenou a zelenou paprikou, s celerem, chilli, solí a olivovým olejem zabalit do fólie a péct v předehřáté troubě přibližne25 minut. Další vhodnou technikou je smažení. Lososa obalíme nejprve v sójové omáčce, pak ve strouhance nebo v mouce a smažíme na másle nebo olivovém oleji až do zlatova. Fajnšmejkři jistě ocení kahawai obalený v pivu s přimíchání moukou. Pivní filety smažíme na česneku a cibulce.
Autor: Lucie Bílá