Zelí zdroj vitamínů

Červená a bílé zelí představují důležitý zdroj stopových prvků a vitamínů; kvašené kyselé zelí patří vůbec k nejzdravějším potravinám.

Červené zelí ...
... obsahuje vzácný stopový prvek selen, který je důležitou součástí enzymu nezbytného pro fungování imunitního systému. Například 100 g červeného zelí může obsahovat až 5 mg selenu; přičemž je třeba zdůraznit, že selen rostlinného původu je kvalitnější než selen živočišného původu.
Díky vysokému obsahu selenu červené zelí snižuje obsah cukru v krvi, zbavuje organismus těžkých kovů, pomáhá okysličovat svaly (zejména srdeční sval ) a preventivně působí proti mužské neplodnosti. Kromě toho podporuje činnost dětské žlázy (tymusu), která v dětském věku zabezpečuje imunitu organismu.
Obecně známý je blahodárný účinek syrového červeného zelí na sliznici střev - poškozené části střevních sliznic se při dané dietě za několik dní uspokojivě zregenerují. Tip: Při nákupu červeného zelí si vybírejte malé a uzavřené hlávky - mají výraznější vůni a vyšší obsah biologicky účinných látek.
Bílé zelí ...
... považovali Staří Římané za účinný lék proti všem neduhům. Dnes víme, že bílé zelí obsahuje velké množství kyseliny listové, která je velmi důležitá pro organismus vystavován stresu, kromě toho nabízí celou skupinu B-vitamínů a vysoký obsah zinku, který je nezbytný pro správnou strukturu bílkovin, chrání organismus před volnými radikály a podílí se na regeneraci buněk pokožky, sliznic a červených krvinek.
Díky vysokému obsahu vody a vlákniny bílé zelí rychle zasytí, proto se doporučuje při redukční dietě.

Kvašené kysané zelí ...
... patří k nejzdravějším potravinám a za její objev vděčíme Číňanům. Odedávna je oblíbenou přílohou k různým druhům masa, protože neutralizuje vysoký obsah tuků. Kysané zelí má mimořádně velké množství vitamínu B12, který zvyšuje stresovou odolnost, podílí se na správné činnosti mozku a nervů, metabolismu bílkovin, tvorbě červených krvinek, růstu buněk a kostní hmoty, jakož i dobré funkci svalů, zejména srdečního svalu.
Díky množství kyseliny pantothenové má kvašené zelí i kosmetické účinky, přispívá hlavně ke kráse vlasů ...

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus