Zelí v lidové medicíně

Zelí není žádný nováček v oblasti výživy, Egypťané si ji vážili natolik, že na její počest postavili chrám.

Zelí. Nejoceňovanější prostředek v lidové medicíně
Staří Římané považovali zelí za všelék a dokonce se díky ní obešli v šestém století bez lékařů. Známý matematik a filozof Pythagoras doporučoval zelnou dietu na uklidnění, pokud měl někdo výkyvy nálad. V minulosti bylo zelí považováno za účinný průduškový lék pro chudé.

Syrové zelí upřednostňovaly především jižní národy, její kvašenou podobu v Evropě objevili Slované. První s konzervováním zelí zřejmě začali Číňané a pravděpodobně nezávisle na nich naši předkové.

V dnešní době existuje neuvěřitelných čtyřista odrůd, které se navzájem liší tvarem listů, pevností a barvou hlávky, která může být bílá, zelená fialová až purpurová. Stačí si jen vybrat tu hlávku, která vám bude vyhovovat nejvíce.

Zelí obsahuje vitamíny A, B, C a E, ale jsou v ní přítomny také minerály, zmiňme alespoň vápník, hořčík, a jód. Protože obsahuje železo a chlorofyl, je vhodným prostředkem k anémii. Mimo jiné zelí stimuluje imunitní systém, pomáhá dobít energii, pokud se cítíte vyčerpaní.

Pokud jíte zelnou polévku nebo pijete zelný čaj, je to výborný způsob k odstranění infekcí jako rýma, kašel, chřipka. Právě sirnaté složky zelí jsou základem antiseptických účinků na respirační systém a zelí pomáhá zmírňovat i žaludeční vředy. Pravidelná konzumace syrového zelí chrání před zácpou, díky antioxidantům snižuje riziko rakoviny v tlustém střevě a blahodárně působí na játra. Snižuje hladinu cukru v krvi a tím je vhodnou zeleninou pro diabetiky.

Zelí je vhodné i pro venkovní použití jako obklad a to pokud máte popáleniny, různé rány, štípnutí hmyzem, puchýře a dokonce zmírní i vaše bolesti hlavy. Zelná šťáva je zase účinná na pásový opar, akné a stafylokokové onemocnění kůže.

Přestože je zelí opravdu zázračná zelenina, ne všichni ji snášejí dobře a po její konzumaci mají problémy s nadýmáním, ale dokud ji nevyzkoušíte, nezjistíte jak působí na vás.

Obklad ze zelí si připravíte tak, že dopisy bez hrubých částí Obaro vodou, podrtit válečkem a několik vrstev si přiložíte na postižené místo. Upevněte bandáží a po několika hodinách vyměňte.

Na zelný čaj potřebujete: 

  • - 2 lžíce sušené zelí 
  • - větvičku tymiánu, nebo bazalky 
  • - špetku pepře a pokud chcete trochu bio sójové omáčky

Všechny suroviny dejte do hrnku, zalijte vroucí vodou a nechte odstát, dokud zelí není měkké. Čaj zklidní nervy, pomůže pokud jste nastydlá a pokud máte pocity nevolnosti, nebo rýmu.

Autor: Linda Vysoká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus