Zelí plné zdraví

Častá a pravidelná konzumace zelí má nemalý význam pro naše zdraví.

Zimní zásobárna zdraví - zelí je dobrá čerstvá i kvašená
Má vysoký obsah draslíku, síry, vápníku, chlóru, fosforu a zejména v zimním období oceníme přítomnost vitamínu C, kyseliny listové, vitaminu A, vitaminu E, kyseliny pantothenové a řadu vitamínů skupiny B. V 100 g bílého zelí se nachází až 60 mg vitaminu C, což je dvakrát více než ve stejném množství citronu.

Hojivé listy zelí
Naklepané listy zelí s vyřezanými stvoly se používají na vředy, popáleniny, poškození pokožky, při neuralgických bolestech, hemeroidech, zánětech kloubů a ke kloktání při zánětlivých onemocněních úst a krku. Dobré je natřít bolavé místo medem, přiložit psaním zelný list a přikrýt jej ručníkem.

Léčí i naše útroby
Zelí má i hojivé vnitřní použití - například šťáva z čerstvého zelí se používá při vředových onemocněních žaludku, dvanáctníku, gastritidě, při chrapotu, zácpě, bolesti střev či kašli. Odvar z zelných semen je dobrým lékem proti střevním parazitům.

Rychlý recept - Salát z kysaného zelí s ananasem

Potřebujete:

  • - 600 g kysaného zelí 
  • - velká červená paprika 
  • - půl svazku zelené petrželky  
  • - 400 g kompotovaného ananasu 
  • - 2 PL řepkového oleje 
  • - 2 špetky hrubě mletého barevného pepře 
  • - 2 kl moučkového cukru

Postup:

  • 1. Papriku nakrájíme na kratší proužky, z petrželky otrháme lístky a nakrájíme je. 
  • 2. Ananas scedíme a větší kostky nakrájíme na menší. Zelí, pokud má delší nudličky, rozkrájíme. 
  • 3. Šťávu ze zelí promícháme s cukrem, solí, olejem a kořením. Všechny ingredience dáme do mísy a promícháme je.

Tip líného labužníka 
Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme, necháme vychladnout a okapat, dochutíme octem, solí a cukrem, vmícháme nakrájené sterilované žampiony, hrst uvařených vlasových rýžových nudlí a majonézu.

Autor: Karla Světlá

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus