Zelí pekingské

Pekingská zelí (Brassica pekinensis) se nejvíce pěstuje ve východní Asii, kde má takové zastoupení ve výživě obyvatelstva, jako u nás zelí.Nejoblíbenější zeleninou je však v Číně, Japonsku a Koreji, kde mají k dispozici široký sortiment s různými vlastnostmi.
V Evropě ji začali pěstovat až v 18. století. V posledních letech se zvyšuje zájem zahrádkářů, hlavně v českých krajích o jejím pěstování.Doporučuje se konzumovat okolo 1 kg pekingské zelí na 1 obyvatele ročně.

Pekingská zelí se podobá spíše hlávkového salátu, jako zelí. Tvoří válcovitou hlávku dorůstající do výšky 400 až 500 mm. Patří do čeledi brukvovitých, netvoří však košťál. Listy jsou úzké, žebernatá, se silně skučeravým okrajem, volně obklopují vnitřní, pevné srdíčko. Květy zelí pekingské se podobají květům zelí bílé.

Biologická hodnota a chemické složení

Pěstování pekingské zelí je velmi výhodné vzhledem k její krátké vegetační období, které umožňuje pěstovat ji jako následnou plodinu s vysokou úrodou. Jedlou částí jsou pevné, válcovité hlávky jemné, křupavé konzistence. V porovnání s hlávkovým zelím obsahuje méně cukrů, celulózy, ale více lehce stravitelných bílkovin.
Podle Shuphana obsahuje aminokyseliny, především Lysin, který je nepostradatelný pro lidský organismus. Obsah vitaminu C se pohybuje od 22 do 80 mg (na 100 g). Více ho obsahují mladé, nevybielené, méně starší listy.
V kuchyni si můžeme z pekingské zelí připravit různé saláty, zahuštěné omáčky, případně udusit na másle.

Stanovištích podmínky
Pro pěstování pekingské zelí vyhovují stejné podmínky jako pro ostatní naše brukvovité zeleniny. Vyžaduje hlinité půdy, dobře vyhnojené kompostem. Není taková náročná na hnojení chlévským hnojem jako naše košťáloviny. Na předplodinu není náročná. Dobře se daří po časných zeleninách, fazolích, hrachu, časných bramborách a salátu.

Pěstování
Po sklizni předplodiny asi 14 dní před setím pozemek zryjeme a zapracujeme do půdy hnojiva v dávce asi 17 g N, 2 g P2O5 a 15 g K2O.Během vegetace přihnojujeme na list 20 g ledku vápenatého na 1 m2.

Při pěstování zelí pekingské se u nás často setkáváme s neúspěchy. Hlavní příčinou je velmi raná setba, při níž vybíhá do květu.Nejvhodnější čas setby je červenec až začátek srpna. Sejeme do řádků širokých 0,40 mm a hloubky 10-20 mm. Na 1m2 potřebujeme 1,5 až 2 g semene. V tomto období je velmi důležité chránit rostliny proti dřepčík, které jsou spolu s květopasu nejrozšířenějšími škůdci pekingské zelí.O 3 až 4 týdny po výsevu rostliny jednotíme na vzdálenost 300-350 mm v řádku. Vyjednotené rostlinky používáme na přípravu salátu.
V době, kdy se objeví první pravé listy, porost okopávat a zaléváme, abychom dosáhli jemné, křehké listy.

Sklízet začínáme v říjnu nebo v listopadu v době, kdy jsou již vytvořeny pevné hlávky. Odřezáváme jejich těsně pod nasazenými stopkami listů na kořeni. Na skladování jsou vhodné hlávky o hmotnosti 500 až 600 g ba i 800 až 1000 g. Úrodnost hlávek se pohybuje od 3 do 5 kg z m2.

Hlávky pekingské zelí můžeme přes zimní období uchovávat v čerstvém stavu uskladněním v pařeništích, sklepech nebo v chladírnách 1 až 3 měsíce. Nejlepší je celé rostliny vykopat ze země a uložit do písku.

Vzrůst semene

Semeno můžeme získat v prvním roce. Na semeno sejeme zelí Pekingské koncem dubna do pařeniště nebo bedniček, případně po 20.květnu můžeme zasévat i na výsevný záhon. Dobré vyvinuté, zdravé předpěstované sazenice vysazujeme do volné půdy koncem června, do sponu 0,50 X0, 50 m. Při pěstování na semeno třeba dodržovat předepsanou izolační vzdálenost av okolí 500 až 1000 m nepěstovat brukvovitých zeleninu. Ošetřování během vegetace je podobné jako u ostatních brukvovitých zeleninách pěstovaných na semeno.

Rostliny kvetou v červenci. Sklízet začínáme v době, kdy semena v šešulí hnědnou. Bývá to v září. Sklízíme tak, že celé rostliny seřezáváme a dosušit v kolnách nebo pod střechou. Po dosušení semena čistíme. Vyčištěné a suché semena uskladňujeme na vzdušných, větratelných místech. Z 1 m2 získáme 60-80 g semene. Semeno pekingské zelí se podobá ostatním semenům brukvovitých zelenin.

V prodejnách semen nabízejí dva kultivary:, Nozaki 's protaženou hlávkou na průřezu žlutou, je velmi jemná. , Nagaoka '- vytváří kvalitní hlávky a je odolnější proti vybíhání do květu.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus