Zelí má spoustu léčivých účinků
Častá a pravidelná konzumace zelí má nemalý význam pro naše zdraví.
Má vysoký obsah draslíku, síry, vápníku, chlóru, fosforu a zejména v zimním období oceníme přítomnost vitamínu C, kyseliny listové, vitaminu A, vitaminu E, kyseliny pantothenové a řadu vitamínů skupiny B. V 100 g bílého zelí se nachází až 60 mg vitaminu C, což je dvakrát více než ve stejném množství citronu.
Hojivé listy zelí
Naklepané listy zelí s vyřezanými stvoly se používají na vředy, popáleniny, poškození pokožky, při neuralgických bolestech, hemeroidech, zánětech kloubů a ke kloktání při zánětlivých onemocněních úst a krku. Dobré je natřít bolavé místo medem, přiložit psaním zelný list a přikrýt jej ručníkem.
Léčí i naše vnitřnosti
Zelí má i hojivé vnitřní použití - například šťáva z čerstvého zelí se používá při vředových onemocněních žaludku, dvanáctníku, gastritidě, při chrapotu, zácpě, bolesti střev či kašli. Odvar z zelných semen je dobrým lékem proti střevním parazitům.
Rychlý recept
Salát z kysaného zelí s ananasem
Potřebujete:
- 600 g kysaného zelí
- velká červená paprika
- půl svazku zelené petrželky
- 400 g kompotovaného ananasu
- 2 PL řepkového oleje
- 2 špetky hrubě mletého barevného pepře
- 2 kl moučkového cukru
Postup:
- Papriku nakrájíme na kratší proužky, z petrželky otrháme lístky a nakrájíme je.
- Ananas scedíme a větší kostky nakrájíme na menší. Zelí, pokud má delší nudličky, rozkrájíme.
- Šťávu ze zelí promícháme s cukrem, solí, olejem a kořením. Všechny ingredience dáme do mísy a promícháme je.
Tip líného labužníka
Červené zelí nakrájíme na jemné nudličky, spaříme, necháme vychladnout a okapat, dochutíme octem, solí a cukrem, vmícháme nakrájené sterilované žampiony, hrst uvařených vlasových rýžových nudlí a majonézu.
Autor: Věra Pánková