Zelí
Účinky: Rostlinné látky a vitamin C předcházejí rakovině. Balastní látky
regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá
při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvé zelí léčí
žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva z
zelných listů zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí
škodlivé látky přes kůži. Acetylchlorin, který obsahuje působí při depresích.
Obsahuje antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.
Množství: Čtvrtina hlávky pokryje pětinu denní potřeby vitamínu C.
Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit.
Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti obratlů, hlavy, měchýře a
léčí kožní nemoci. Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc
pít 5-6 skleniček šťávy denně asi hodinu před jídlem.