Zelí

Účinky: Rostlinné látky a vitamin C předcházejí rakovině. Balastní látky

regulují zažívání a povzbuzují líná střeva. Kysané zelí pomáhá

při pocitu plnosti, pálení žáhy a krkání. Šťáva z čerstvé zelí léčí

žaludeční vředy, dvanácterník a choroby tlustého střeva. Šťáva z

zelných listů zmírňuje záněty, působí dezinfekčně a odvádí

škodlivé látky přes kůži. Acetylchlorin, který obsahuje působí při depresích.

Obsahuje antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.

Množství: Čtvrtina hlávky pokryje pětinu denní potřeby vitamínu C.

Vnější listy a košťál je třeba pro zvýšený obsah nitrátů a olova odstranit.

Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti obratlů, hlavy, měchýře a

léčí kožní nemoci. Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc

pít 5-6 skleniček šťávy denně asi hodinu před jídlem.

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus