Pěstování čínského zelí

Zelí čínské je u nás poměrně málo pěstovaná zelenina. Možná i proto, že při jejím pěstování se setkáváme často s neúspěchy. Hlavní příčinou je velmi raná setba, při níž vybíhá předčasně do květu. V osevním postupu můžeme zelí čínskou zařadit po kterékoliv zelenině. Je vhodná, jako následná plodina, pro sklizeň v podzimních měsících.

Nejvhodnější čas setby je červenec až začátek srpna. Sejeme ji do řádků širokých 40 cm. Na m2 potřebujeme 1,5 -2 g semene. V době, kdy se objeví první pravé listy, porost okopávat a zaléváme, abychom dosáhli jemné, křehké listy. O 3-4 týdny po výsevu rostliny jednotíme na vzdálenost 30 až 35 cm v řádku. Důležité je udržovat porost bez plevelů.

Sklízet začínáme v říjnu až v listopadu. Sklízíme mladé rostlinky, nebo vyvinuté hlávky.

Zelí čínské vytváří úzké, vřetenovité, řídké a na konci zašpičatělé hlávky. Listy jsou poměrně úzké, žebernatá, s mírně kudrnatým a zoubkování okrajem čepele a masitou střední žilky. Košťál je velmi krátký.

Pěstujeme ji pro hlávky, z nichž se připravuje salát. Obsahuje větší množství vitamínu C, provitamin A az minerálních látek vápník, fosfor, železo a hořčík. Má více než 1% bílkovin a velmi málo buničiny, takže je stravitelnější než naše zelí.

Čínské zelí můžeme přes zimu skladovat ve sklepě. V listopadu celou rostlinu vykopeme ze země a uložíme do písku ve sklepě, kde vydrží až do března. Pěstování této zeleniny by pomohlo zlepšit zásobování čerstvou zeleninou v období nedostatku jiné salátové zeleniny.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus