Rebarbora jídlo chudých
. Je rostlina pocházející z Asie. U nás má pověst, že je to jídlo chudých, jenže - patří k nejzdravějším druhům zeleniny ...
- Rebarboru charakterizuje především Sytě červená stonek a intenzivně kyselá chuť. Navzdory této kyselosti rebarbora obsahuje poměrně málo vitamínu C; nabízí však vitaminy skupiny B a kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu, vývoj buněk a optimální činnost mozku a nervů.
- Rebarbora, která není ohrožována škůdci, má obvykle jemnější chuť; rebarbora, která se musí bránit před škůdci, má chuť výrazně kyselou a pálivou - způsobují to vylučované obranné látky (s preventivně léčivými účinky na lidský organismus, díky mimořádně vysokému obsahu kyseliny jablečné, šťavelové a citrónové).
- K pozitivům rebarbory patří i vysoký obsah vápníku (80 mg Ca na 100g rebarbory); vápník uklidňuje nervy a podporuje tvorbu kostní hmoty, proto je rebarbora zvlášť vhodná pro ženy v období menopauzy.
- Vysoký obsah draslíku v rebarboře pomáhá zase odvodňovat organismus, což je zvláště důležité pro lidi s nesprávnými stravovacími návyky.
- Rebarbora je také bohatým zdrojem vlákniny, která váže tuky, detoxikuje, podporuje peristaltiku střev a potlačuje tak zácpu.
- Ale pozor! Vzhledem k tomu, že rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové (zejména v listech), není vhodná pro každodenní konzumaci - kyselina šťavelová totiž váže ve střevech vápník, který se při nedostatku žaludeční kyseliny nemůže vstřebat do organizmu. Proto se doporučuje zařadit rebarboru do jídelníčku maximálně dvakrát do týdne. S nadšením pro rebarboru by to neměli přehánět ani lidé s podrážděnou žaludeční sliznicí, močovými kameny a lidé se sklonem k průjmovým onemocněním.