Mládí v mrkvy

Sladká karotka v kombinaci s medem a několika kapkami citronové šťávy je vitamínová bomba, kterou by si měli dopřát zejména ti "věčně držící dietu" ...

Mrkev je zelenina, která má ve střední Evropě zvláštní postavení: protože je odolná vůči povětrnostním vlivům a dokáže opravdu dobře chránit své zásoby velmi důležitých výživných látek (díky obsahu celulózy), stala se součástí nejrozmanitějších receptů.
Mrkev lze pěstovat od časného jara do pozdní zimy ; při správném skladování (v chladném prostoru) má mimořádně dlouhou trvanlivost.
Nejdůležitější látka, kterou mrkev obsahuje, je karoten - rostlinné barvivo krásné oranžovo červené barvy je takzvaný provitamin, tj. vývojový předstupeň "vitaminu krásy", vitamínu A. Díky němu odolává pokožka a všechny sliznice organismu různým bakteriím a virům.
Pokud jde o vitamín A, mrkev je vlastně světovou rekordmankou: ve 100 gramech mrkve se nachází 28.000 mezinárodních jednotek vitamínu A, což je tisíckrát více než v červené řepě nebo artyčoky a dvetisíckrát více jako v květáku.
Mrkev však obsahuje i značné množství vzácného prvku s názvem selen, který podporuje kondici imunitního systému - tím, že chrání organismus před volnými radikály. Kromě toho mrkev aktivizuje buněčný metabolismus, podporuje růst vlasů a nehtů, zlepšuje srdeční činnost, posiluje krevní oběh a pomáhá zrakové ostrosti (což brání šerosleposti a vzniku šedého zákalu). Stručně řečeno - mrkev organismus omlazuje.

Tip: Vzhledem k tvrdé buňce s obsahem celulózy je třeba před konzumací mrkve mírně povařit a přidat k ní trochu oleje, aby se uvolnily zásoby karotenu a selenu. (Bez tuku se karoten nedostane do krevního oběhu).