Blahodárný účinek hrachu

Pokud i vy patříte k nadšeným loupačům sladkých zelených hrášků, právě teď je na to ta nejlepší příležitost. Neboť i když ho můžeme mražený či konzervovaný mít na talíři po celý rok, nejchutnější i nejzdravější jsou mladičké čerstvě dozrálé plody na začátku léta. Hrášek se do Evropy dostal z exotického Orientu, ale bylo to velmi dávno, ještě před naším letopočtem, takže součástí naší stravy je již dobré dvě tisíciletí. Ve středověku ho dokonce používali jako zázračný prostředek proti zlým duchům a v lidovém léčitelství ho dodnes doporučují ženám na zvýšení plodnosti.

Dnes již víme, že tyto sladké zelené kuličky jsou pravý poklad pro tělo i pro duši. Tyto výživné kulaté semena jsou vlastně zárodky rostlin, a proto jsou mimořádně bohaté na živiny Obsahují množství bílkovin a nukleových kyselin, mnohem více než ostatní rostlinné potraviny, kromě toho i mimořádně hodně vitamínu A, vitamínů skupiny B - kyselinu listovou, vitamín B1 thiamin, B2 riboflavin, B5 niacin, a také železo, hořčík a zinek. Jen třičtvrtě šálku čerstvého zeleného hrášku obsahuje více bílkovin než jedno celé vejce! Hrášek je ideální potravou i pro dobré fungování nervů. Vitaminy skupiny B dodají energii, zlepší nám náladu, podporují odolnost organismu, posílí srdce i krevní oběh, kyselina listová je nezbytná pro tvorbu červených krvinek a při léčbě chudokrevnosti. Jedinečná kombinace hořčíku a nukleových kyselin s rostlinnými bílkovinami působí na zdravý vývoj buněk, při jejich dělení, růstu a regeneraci. Celkově je hrášek vynikající bojovník proti stárnutí, zpevňuje pleť, podporuje růst a kvalitu vlasů, nádherně omladí, zpevní a zregeneruje tkáně i celý náš organismus. Díky obsahu hořčíku, který uvolňuje tepny, napomáhá volný průtok krve. Vysoký obsah vlákniny v hrášku má detoxikační účinky a pomáhá i při zácpě, rozpustná vláknina váže cholesterol a pomáhá tak tělu zbavit se ho, dokud se přilepí na stěnu tepen, a tak snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Hrách svým vysokým obsahem karotenoidů a vitamínu C patří také mezi nejúčinnější antioxidanty.

Sezóna hrášku vrcholí na začátku léta, cukerné hrášky, které můžeme konzumovat i se slupkou, dozrávají o něco později. Čerstvý hrášek musí být sytě zelený, pevný, lesklý a při tření jemně vrzat. Nejlepší stroužky jsou středně velké, neměly by být zplihlé, ani velmi přeplněné. Pokud jsou lusky žluté nebo světle zelené, už se v nich cukr začal měnit na škrob. Světlé a tenké stroužky nejsou ještě zralé.

Nejvíce výživných látek má čerstvý mladý letní hrášek, konzervovaný ztrácí až devadesát procent obsahu vitamínů. Hrášek připravujeme co nejdříve po sklizni a vylouskáním. Krátce, nanejvýš dva dny, vydrží v ledničce zabalený v mikrotenovém sáčku.
Léčivé účinky hrachu

  •  Má blahodárný účinek na nervy, pomáhá udržovat duševní zdraví, napomáhá zmírňovat psychický neklid a depresi.
  •  Sto gramů hrášku dodá organismu desetkrát více bílkovin než například takové jisté množství párků.
  •  Je nejbohatším zdrojem vitamínu B1, který příznivě ovlivňuje nervovou soustavu, eliminuje stres, depresi, zlepšuje spánek. Už stopadesát gramů čerstvého hrášku pokryje denní potřebu thiaminu.
  •  Snižuje riziko vzniku onemocnění srdce
  •  Pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
  •  Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  •  Sto gramů hrášku má jen 65 kalorií

Recepty
Vaříme nebo jinak tepelně připravujeme co nejkratší, dlouhé vaření a konzervování zničí podstatnou část vitamínu B a C. Hrášek vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 2 - 4 minuty. Pokud není už dost sladký, přidáme do vody lžičku cukru.
Letní hráškový salát
Asi 300 g vyloupnutého čerstvého hrášku (případně mražený) krátce podusíme v trošce osolené vody a necháme okapat. 100 g zakysané smetany utřeme s lžící olivového oleje a lžící citronové šťávy a přidáme k hrášku. Podle chuti dosolíme a dokořeníme. Posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.
Těstoviny s hráškem a sušenými rajčaty
Krémová hrášková polévka s mátou

Autor: Karolín Světlá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus