Zázvor a jeho léčivé účinky
Zázvor má léčivé účinky a široké využití v mezinárodní kuchyni, nejčastěji se přidává do masových jídel, marinád na zvěřinu a také do likérů.
Zázvor pochází z jihovýchodní Asie. Pěstoval se už ve starověké Indii a v Číně pro jeho sladce pikantní chuť . Zázvor (kořen zázvoru) byl z prvních běžně používaných koření v antickém Řecku a Římě. V současné době se zázvor pěstuje a světová produkce pochází z Indie, Jamajky, Brazílie a Nigérie.
Zázvor lékařský (Zingiber officinale)
Léčivé účinky zázvoru jsou v tradiční indické medicíně využívány po celá staletí. Účinné látky jsou obsaženy v jeho kořeni optimálně. Ovlivňují procesy trávení v trávicím traktu. Příznivě působí hlavně na funkční biochemii žaludku. Zmírňují pocity plnosti a těžkosti po jídle, časté pálení žáhy, plynatost, říhání a nutkání na zvracení.
Zajímavostí je, že zázvor potlačuje příznaky kinetózy (nevolnost při jízdě dopravními prostředky), které jsou: zblednutím pokožky, výrazným pocením, bolestí hlavy, nadměrným vylučováním slin (nebo naopak, nepříjemným suchem v ústech), zvedající se žaludkem a nakonec zvracením . Extrakt z kořene zázvoru vykazuje protizánětlivé účinky. a v neposlední řadě zázvor působí také jako účinné afrodiziakum .