Zárvor zvaný všelék

Vynikající při chřipce, výrazný v kuchyni a výborný při léčení různých, zejména žaludečních, onemocnění. Na Slovensku nese oficiální název Zázvor lékařský a kdo ho jednou okusí, zůstane mu věrný. Takový je starobylý zázvor, známý na světě již přes čtyři tisíciletí.

Zázvor poznali před více než 4000 lety obyvatelé asijských, arabských zemí a Indie jako účinný univerzální lék a chutné koření na vaření. V Číně používají zázvor na žaludeční potíže už přes 2000 let. Do západní Evropy ho přinesli Španělé v 9. století. Ve středověku se stal nejen oblíbenou příměsí jídel, ale i lékem proti moru. Zázvor je uzlovitá, hrubá a šedá podzemní stonek (oddenek), která vznikla spojením několika kořenů rostlin stejného druhu rostliny Zingiber officinale. Rostlina nese název Zázvor lékařský, dorůstá do výšky dvanáct centimetrů, má dlouhé, úzké, žebernatá zelené listy a bílé nebo žluto-zelené květy. Oddenky rostliny zingiber obsahují aktivní složky - těkavé oleje a dráždivé sloučeniny fenolu (Gingeroly a shogaoly).

Kromě blahodárných účinků na trávicí trakt je již několik stovek let známý jako lék na artritidu a srdeční onemocnění, léčí horečku a zanícené hrdlo, bolesti hlavy a menstruační bolesti. Zázvor působí jako prevence a léčba žaludečních problémů - průjmy, zácpy, křečí, nevolností, zvracení, koliky, nepříjemných pocitů během těhotenství, dokonce zlepšuje nevolnosti pacientů po chemoterapii. Snižuje bolesti při osteoartróze a při chorobách srdce. Doporučuje se lidem trpícím cestovatelskými nevolnostmi. Těhotným ženám pomůže zázvor utlumit těhotenskou nevolnost a zvracení, avšak zázvor by neměly konzumovat déle než čtyři dny po sobě. Před samotným požíváním zázvoru by těhotné ženy měly požádat o radu svého lékaře, protože každý organismus reaguje na jednotlivé látky jiným způsobem, zároveň by měli dbát o to, aby denně nepřijali více než 1 gram zázvoru. Zázvor pomůže i při ztuhlém svalstvu - z vychlazeného Vyluhování zázvorového moku si obložte postižená místa a nechte působit, dokud obklad neztratí chladivý účinek.

Laboratorní studie ukázaly, že zázvor je schopen zabít rakovinné buňky ve zkumavkách. To, zda je dokáže zabít i v těle člověka, není ještě vědecky podložené. Jako výborné přírodní léčivo působí při chřipce - má dezinfekční a antiseptické účinky, snižuje horečku a prokrvuje tkáně. Zázvor snižuje cholesterol a zabraňuje srážení krve. K dispozici je čerstvý nebo sušený zázvor, zázvorové tinktury, čaje, kapsle, extrakty, oleje. Zázvor se konzumuje čerstvý, na jemno nakrájený nebo nastrouhaný, eluován ve vodě jako čaj, vařený nebo pečený v pokrmu jako koření. Milovníci zázvoru si skoro v každé prodejně mohou pořídit zázvorové pivo a víno, zázvorové nápoje, tyčinky, slané pochoutky, cukrovinky, v lékárně zázvorový tabletky, pastilky nebo bonbóny a podobně.

Chuť čerstvého zázvoru se liší od jeho "věku" respektive od času sklizně. Mladý, skoro nasbíraný zázvor mě spíš sladkou chuť, starší, později nasbíraný je typický svou výraznou ostrostí. Mladý zázvor má jemnější a tenčí, skoro až vločkovitý pokožku, která se může konzumovat. Starší zázvor je lepší před použitím oloupat, a to hranou lžičky nebo příborovým nožíkem. Ostrým nožem byste odstranili i velké části zázvoru, vzniklo by množství odpadu, což by bylo v případě drahého a vzácného zázvoru nesmírná škoda. Při koupi zázvoru se vyhýbejte kusem mdle, mají vybledlou barvu nebo jejich kůže obsahuje začátky plísně. Vybírejte výlučně zázvor s tenkou, hladkou kůží, která je bez jakéhokoliv kazu a je téměř průsvitná.

Pokud preferujete sušený zázvor, pamatujte, že i přes vyprchané aroma je jeho chuť dvakrát ostřejší než chuť čerstvého zázvoru. Sušený kořen zahřívá a stimuluje žaludek, čaj z čerstvého zázvoru nebo nastrouhaný čerstvý zázvor je vynikajícím lékem proti kašli, při nachlazení a chřipce. Pro přípravu zázvorového čaje potřebujete 1 až 2 plátky nebo hrubě nastrouhaný zázvor (cca 25 gramů) a tři deci (šálek) teplé vody nebo černého čaje. Louhujte 10 minut, při silné chřipce klidně zvyšte dávku, přidejte hřebíčky a skořici. Zázvor nepodávejte dětem mladším dvou let, děti od dvou let mohou během nemoci, chřipky a nevolnostech konzumovat zázvor jen v malém množství. Na vhodné množství zázvoru pro vaše dítě se informujte u pediatra nebo v lékárně. Dospělí by neměli denně přijmout více než 4 gramy zázvoru včetně zázvoru v pokrmech.

Zázvor neznají jen léčitelé, ale i nejlepší kuchaři po celém světě, protože je vynikajícím kořením se specifickou ostře-sladkou chutí. Už po dovozu do Evropy se stal oblíbenou ingrediencí, svým častým používáním konkuroval samotnému černému koření. Nejčastěji se využívá v pálivé indické kuchyni, avšak není to podmínka, lze jím ozvláštnit jakoukoliv kuchyni a jakékoliv jídlo. Využívá se jako koření, ale i hlavní ingredience jídel. Hodí se k masu, drůbeži, rybám, k zelenině a dokonce ik ovoci. V receptech se využívá nakrájený na plátky, na slíže, na kostičky, nastrouhaný nebo umletý na pyré. Na plátky nakrájený zázvor se na asijský způsob vysmaží, zázvorové "slíže" jsou vynikající opékané na pánvi se sezónní zeleninou. Zázvor se přidává se do dresinků a dipů, dokonce do pudinku nebo zmrzliny. Na kostičky nakrájený nebo mletý zázvor můžete přidat do kuskusu, rizota nebo omáček, čímž dosáhnete příjemně sladko-pálivou chuť. Avšak pozor, zázvor ztrácí při vaření část své aroma a chutě, proto ho přidávejte až na konci vařícího procesu a používejte ho při rychlé přípravě jídel - rychlé opečení nebo smažení.

Autor: Kateřina Pěkná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus