Účinky vanilky

Kdo by už neznal podmaňující vůni a chuť vanilky, ale kde má své kořeny původu, asi neví každý.

Podobně jako brambory a rajčata, vanilka do Evropy přišla z Nového světa. Při svých objevitelských cestách do Mexika, se Španělé setkali s indiánskými kmeny Mayů a Aztéků, kteří vanilku přidávali do čokolády, léků a voňavek. V Evropě se objevuje po roce 1521 a nakolik ji přinesli Španělský kolonizátoři, vžil se španělsky název vainilla. Mexico bylo dlouhá léta jediným dodavatelem vanilky. Zlom nastal po roce 1819, kdy se podařilo holandským pěstitelům vypěstovat vanilku na Jávě. Hlavním problém při pěstitelských pokusech bylo opylování květů, které se otevírají na krátkou dobu a mimo území Mexika, nebyly k dispozici male včelky. Právě od tohoto období se datuje způsob umělého opylení, které se aplikuje i v současnosti.
Cena vanilky je proto tak vysoká, protože plody - tobolky procházejí náročným procesem fermentace. V současnosti se vanilka pěstuje kromě Jávy na Cejlonu, ostrově Reunion, Bahamách, Tahiti a Madagaskaru. Vanilka má více než 110 odrůd, avšak jen 15 druhů má typické aromatické vlastnosti. 

Královna Vanilka
Vanilka se v podobě hybridů dostala na Tahiti po roce 1848, ze které je vyšlechtěna známá Vanilla tahitensis. Nejrozšířenější pěstování tohoto druhu se nachází na "Vanilínovém ostrově" Tahaa. Ze začátku byla produkce vanilky z Francouzské Polynésie považována za méně kvalitní, pro menší podíl vanilinu, ale v posledních letech se vyšplhala na vrchol kvality, který je uznáván na celém světě.
Horší stránkou moderní doby je, že se místo tradiční vanilky používá samotný vanilin, purifikovaný z dřevního odpadu, který se pravé chuti vanilky nevyrovná.

Vanilkové krůtí prsa

Potřebujete : krůtí prsa pro čtyři osoby, 1 papája, 1 ks vanilkový lusk, 1 šalotka, 250 ml kokosového mléka, 1 lžičku cukru, sůl, pepř

Postup: Nejdříve smícháte v hlubší pánvi kokosové mléko, cukr a rozkrojenou vanilku a vše přivedete do varu a následně necháte vychladnout. Papáju rozkrojíme, odstraníte semena a nakrájíte na tenké proužky. Na druhé pánvi rozpálíte olej a zprudka opečeme krůtí prsa nakrájené na proužky. Poté přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a zlehka opečte, přidejte nakrájenou papáju a vařte asi 5 minut. Nakonec vyberte z první pánve vanilkový lusk, směs z kokosového mléka a cukru nalijte do pánve s masem a papájou a nechte přejít varem. Vanilkové krůtí prsa podávejte s rýží.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus