Slazení stevií

Pokud milujete sladké a již dlouho hledáte zdravější náhradu rafinovaného cukru, sáhněte po tropické rostlince zvané stévie. Ocení ji zejména diabetici, lidé s dietou, obézní a všichni, kteří si cení své zdraví. Stévie cukrová jako přírodní nekalorické sladidlo totiž kromě příjemné chuti nabízí mnohé zdraví prospěšné látky. Je nenáročná na pěstování a využívá se i v kosmetickém průmyslu. Jednoduše malý jihoafrický zázrak.

Na zemi roste více než 150 druhů stévie, avšak jen cukrová, jako jediná z nich, obsahuje sladké látky zvané Stevieho glukosid nebo steviosid. Stévie cukrová je víceletá bylina z čeledi astrovitých, která na našem území dorůstá výšky 60 až 80 centimetrů. Jedinečná není ani tak svým vzezřením - typickými malými kopinatými, jemně vroubkovanými lístky a drobnými bílými květy, ale jedinečnost skrývá uvnitř. Její blahodárné účinky znali Indiáni z pralesa Jižní Ameriky už před mnoha staletími. "Pravlastí" stévie je území dnešní Paraguayi, kde ji už stovky let přežvykuje kmen Quaranajov, kteří se i v současnosti těší vysokému zdraví, dokonalému chrupu a životní energii.

Steve cukrovou můžete znát i pod názvem sladká tráva nebo medové lístky, či pod anglickým "pyseudonymem" Sugar baby, v odborných kruzích ji spíše oslovují latinským názvem Stevia rebaudiana. Listy stévie mají sladkou, ale zároveň osvěžující chuť, nulový glykemický index, žádné kalorie ani sacharidy. Její sladivé látky nezpůsobují zvýšenou hladiny cukru v krvi, naopak, pomáhají ho udržovat v rovnováze v krvi iv játrech. Přesto je přibližně 25 až 30-krát sladší než cukr a samozřejmě několikanásobně zdravější. Dokonce 80 až 95-procentní roztok stévie je 250 až 300-krát sladší než klasické sladidlo. Není proto vhodná pouze pro diabetiky, lidi s dietou a se zvýšeným cholesterolem, dokáží ji využít všichni. Jako ekonomické a navíc nesmírně zdravé přírodní sladidlo.
Kromě steviosid obsahuje i jiné, lidskému tělu prospěšné látky. Například flavonoidy známé svými antioxidačními účinky, vodorozpustné chlorofyly a xantofyly, volné uhlohydráty a sedmnáct aminokyselin, (z toho 8 esenciálních). Stevii se nevyhýbají ani vitamíny jako vitamin A, C, beta-karoten (provitamin A), thiamin (vitamin B), vitramíny O, E, K, P, riboflavin. Obsahuje i saponiny a vlákninu, které jsou důležité pro trávicí soustavu, proteiny nebo třísloviny s antioxidačními účinky. Z minerálních látek se v Stevii nachází fosfor, vápník, železo, hořčík, chrom, kobalt, selen, křemík. V sladké trávě dokonce najdete 53 různých éterických olejů.

Nejenže poskytuje nekonečný zdroj cukru bez využití chemikálií a bez kilogramů tuku navíc, kterým si můžete osladit nápoje, jogurty a potraviny, stévie oplývá i léčivými účinky. Pomáhá udržovat rovnováhu cukru v krvi a v játrech, reguluje buněčný metabolismus, snižuje únavu a únavový syndrom. Stévie podporuje činnost slinivky, pomáhá při léčbě cukrovky druhého typu - typického civilizačního onemocnění. Díky saponinem a vláknině podporuje trávení, kromě toho chrání před vysokým krevním tlakem, zhutňuje svalovou hmotu, léčí akné a ekzémy. Stévie se využívá i při léčbě závislostí, snižuje totiž chuť na alkohol a tabák. Množství antioxidantů zapříčiňuje silné antibakteriální a protivirové účinky, urychluje hojení ran, zamezuje tvorbě jizev, snižuje tvorbu bakterií v ústech, tím omezuje vznik zubního kazu a zánětu dásní. Jako náhrada cukru zabraňuje hypo a hyperglykemickým stavem, normalizuje činnost fermentů v organismu. Obsahuje látky, které vytvářejí pružnost buněk, jiné látky brání vytváření žaludečních vředů, další zvyšují imunitu nebo zlepšují spánek a činnost mozku. Mezi další účinky patří duševní svěžest a klidný spánek. Zatím nebyl zjištěn ani prokázán žádný negativní vliv stévie na organismus člověka.

Použijte stévie není naprosto náročné. Ochucení Čerstvé, zmrazené nebo sušenými lístky, které jsou nejsladší, závisí i na osobní chuti, avšak většinou se doporučuje použít na jeden litr čaje tři lístky stévie. Do sklenice čaje, kávy nebo jiného nápoje stačí přidat jeden lístek. Jedna rostlina stévie cukrové vám dodá přibližně půl kilogramu sušených lístků, což se rovná zhruba sto kilogramům cukru. Lístky osladíte i pečené, vařené pokrmy, teplé a studené nápoje. Je odolná vůči teplu, ani vlivem vaření se jí sladkost nesníží. Můžete ji žvýkat, čímž nahradíte kalorické a nezdravé sladkosti, lízátka, bonbony a bonbony. Při žvýkání vydrží v ústech sladká chuť velmi dlouho. Bonusem je mnohem nižší pocit hladu a omezení chuti na sladké nebo energeticky vydatnější jídlo.

Pěstování stévie cukrové je poměrně jednoduché. Tato rostlinka vyhledává světlé a teplé stanoviska, ale nesnese přímé sluneční záření. Pěstujte ji v květináči s rašelinovým-hlinitým substrátem, umístěte ji na stole nedaleko okna nebo v okně na východní straně. Nedoporučuje se pěstovat volně na poli, protože snadno vymrznout. Je třeba alespoň částečně nahradit klimatické podmínky v jihoamerické oblasti. Proto je vhodný zejména fóliovník. Pokud ji pěstujete uvnitř, od poloviny května přeneste květináč se Stevieho na balkon nebo do zahrady na světlé, polostinné místo chráněné před větrem. Na konci podzimu ji znovu přesuňte do nitra, do místnosti s pokojovou teplotou od 15 do 20 stupňů. Rostlinku nechte pravidelně vyschnout, a pak ji dostatečně zalijte. Podnebí jejího přirozeného výskytu je tropické s pravidelnými velkými srážkami, polévání by mělo imitovat jihoamerickou klima. Hnojte ji běžnými hnojivy pro pokojové květiny, a to každé dva týdny. Při nižších teplotách, když shodí téměř všechny listy, ji nepolévejte, jen výjimečně. Když rostlina naroste, popřípadě každé jaro, ji přesazujte do většího květináče. Stévie se dobře tvaruje řezem. Množte ji členěním, rozdělením trsu, odborně vzdělanější a zruční i stonkové nebo kořenovými řízky.

Zajímavosti

  • V Japonsku jsou steviosid díky usnesení vlády hlavním nekalorickým sladidlem. Po zjištění, že vyplavují radionuklidy, se používají skoro všude, extrakt ze stévie je dokonce sladidlem dietní coly. Proto jsou Japonci i po ozáření po poboření dvou bomb Američany ve druhé světové válce v podstatě zdraví a netrpí žádnými dlouhodobými následky.
  • Ze stejného důvodu, že vyplavují radionuklidy, steviosid sladili čaje a jiné nápoje dělníkům odstraňujícím následky výbuchu atomové elektrárny v Černobylu.

  • Stévie se používá v potravinářství při výrobě žvýkaček, zubních past, kloktadel a ústních vod. Léčí záněty ústní dutiny, dásní a zamezuje vznik zubních kazů,
  • V kosmetice využívají vodný extrakt listů Stevia, který dokonale ošetřuje kůži a ničí bakterie. Kosmetické pleťové výrobky zajišťují díky Stevii měkkou, ale pružnou pokožku bez vrásek.

    V USA a v Evropě majitelé cukrovarů, výrobci náhradních sladidel a jiní dlouho lobbovali proti registraci steviosid jako náhrady sladidla. Evropská unie nechtěla registraci z důvodu pozorování stévie a její případných negativních účinků na lidský organismus. Pak ovšem udělali přešlap a schválili ji jako krmivo pro zvířata. Evropská komise nakonec v druhé polovině roku 2011 schválila používání steviolových glykosidů jako sladidla v potravinách a nápojích.
    Doporučený denní příjem extraktů ze stévie je 4 miligramy (mg) na kilogram tělesné hmotnosti za den.
  • Autor: Karolína Světlá

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus