Sojové recepty
Sója se na našem stole už zdomácněla a proto nám nic nebrání, abychom zkoušeli stále nové recepty ...
... ke kterým vám nabízíme i vhodnou odrůdu vína, která umocní chuť podávaného jídla.
Krémová sojová polévka
Potřebujete: 1 PL másla, 1 malou nať posekaného celeru, 2 malé sekané šalotky, ½ l zeleninového vývaru, ¼ l sójového mléka, sůl, pepř, 2 plné hrsti sójových klíčků, 1 PL hroznového oleje, 2 lžíce sladké sójové omáčky
Postup: Do vyššího hrnce dáte roztát máslo a zpěníme posekaný celer a šalotku. Přilijte zeleninový vývar, sójové mléko, sůl pepř, hrst sójových klíčků a necháte přivést do varu, vaříte přibližně 10 minut. Na pánvičce rozehřejete hroznový olej a orestujte druhou hrst sójových klíčků. Do polévky přidáte sójovou omáčku, umixujte a při podávání na talíř ozdobíte opečenými klíčky.
Rýžová pánvička se sójou a paprikou
Potřebujete: 1 ks žluté, zelené a červené papriky, 3 PL slunečnicového oleje, 100 g sójových klíčků, 300 g uvařené Basmati rýže, sůl, pepř, špetku mletého koriandru, 1 PL nasekaného zázvoru, špetku pomleté kmínu, 1 PL posekané meduňky
Postup: Umyjete papriky, zbavíte jadřinců a nakrájejte na podélné proužky široké asi 1,5 cm. Rozehřejete si wok, nalijete olej a rozpálíte ho. Pak osmažíme sójové klíčky a papriku. Po chvilce vsypete uvařenou rýži, koření, bylinky a vše smícháte necháte působit asi 3 minuty. Podáváte s rybou nebo drůbeží a bílým vínem Cuvée.
Rajčatový salát se sójovými klíčky
Potřebujete: 4 malé rajčata, 3 PL slunečnicového oleje, 400 g sójových klíčků, sůl, pepř, moučkový cukr, 4 PL bílého balsamikovým octa, 1 lžičku sojové omáčky, 1 větší nasekanou červenou cibuli, čerstvou bazalku, koktejlové rajčata
Postup: Rajčata umyjete a nakrájíte na měsíčky. Na pánev dáte rozehřát olej a osmahneme klíčky, ze sporáku stáhnete pánev a necháte vychladit. Pak okořeníte solí, pepřem a cukrem. Smícháte s balsamikovým octem, sójovou omáčkou, rajčaty a červenou cibulí. Na talíř dáte zamíchaný salát, posypete bazalkou a koktejlovými rajčaty. Podáváte s plody moře, nebo s bílým pečivem. K salátu se podává bílé víno zelený veltlínské.