Soja bohatý zdroj bílkovin

Již více než 4000 let prochází svou cestu a dostává se do celého světa. Traduje se její prospěšnost a účinky pro zdraví.

První zmínka o pěstování sóji pochází z Číny. Císař Seng-Nung zařadil sóju jako pěstitelskou plodinou. Spolu s obilím, ječmenem, prosem a rýží tak patří mezi pět posvátných plodin. Dnes sóju vnímáme v podobě tofu, tempeh, jak sójovou omáčku, či sójový olej. Důkazem mnohostranného použití sójových bobů jsou i moderní produkty jako sójové nápoje a dezerty. Proč si pochutnat právě na sojových produktech? Tajemství prozradí šestero pro sóju.

1. Bohatý zdroj bílkovin

Sója obsahuje více bílkovin, než si možná myslíte. Ty hrají v lidském těle řadu důležitých funkcí. Nejen jako hlavní stavební prvky - tvoří svaly, kůži, vlasy a nehty, ale i jako hormony a enzymy, které kontrolují důležité metabolické procesy. Sójové bílkoviny nezatěžují organismus, mají příznivé nutriční hodnoty a obsahují stejné aminokyseliny jako mléko. Jsou vhodnou náhradou za živočišné bílkoviny obsažené v mase, rybách a vejcích.

2. Minerály a vitamíny v jednom

V porovnání s ostatními luštěninami má sója nejvyšší podíl bílkovin, esenciálních aminokyselin, minerálů, nenasycených mastných kyselin a nejmenší obsah sacharidů. Je cenným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu E a provitamínu A. Mezi minerálních látek obsahuje zinek, hořčík, fosfor a měď. Navíc má více než hovězí játra a špenát dohromady.

3. Rovnováha těla i mysli

Pokud si chcete udržet organismus v rovnováze, zabránit jeho překyselení a následným chorobám, vyzkoušejte sóju. Působí proti překyselení těla. Očistěte své tělo i mysl se sójou.

4. I tuky jsou zdravé!

Tuky jsou důležité z hlediska dodávání energie, jsou zdrojem základních vitamínů pro výstavbu buněk. Nejsou však tuky jako tuky. Rozdíl je v nasycených a nenasycených mastných kyselinách. Sójové boby mají v sobě rostlinný olej. Ten je bohatý na prospěšné nenasycené mastné kyseliny jako omega3 a Omega6.  

5. Pozor na cukr!

Nízký obsah cukrů v sójových bobech tak rozšiřuje jídelníček i pro diabetiky. Konzumace sójových výrobků se jim nejen doporučuje, ale je pro ně i velmi vhodnou a chutnou alternativou. Množství nových receptů nebo moderně upravených je tak výbornou volbou pro nejednoho cukrovkáře.

6. Moderně a chutně

Sójové výrobky otevírají dveře nejen moderním, chutným a zdravým jídlům, ale i novým kulinářským obzorem. Přírodní zdroj vitality můžete vyzkoušet i s lahodnými výrobky Alpro, ať už v podobě osvěžujících nápojů s příchutí vanilky, čokolády nebo verze natural. Dopřejte si bez výčitek vanilkový nebo čokoládový Alpro dezert a vychutnejte si jeho skvělou chuť. Překvapte rodinu neopakovatelným a chutným obědem, či večeří. Sójové výrobky Alpro jsou výhradně rostlinného původu, a tak jsou vhodné pro vegetariány a vegany. Lehce stravitelné, s nízkou hladinou nasycených tuků, bez konzervačních látek, barviv a umělých sladidel. Snídejte po novém, noste v kabelce rychlou svačinu nebo ji nabalte dětem do školy, zda překvapíte svou rodinu chutným obědem nebo lahodnou večeří.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus