Sušená rajčata
Sušené rajčata jsou oblíbenou pochoutkou, která se hojně využívá při přípravě jídel italské kuchyně k těstovinám nebo na pizzu. No můžeme je konzumovat i jako součást salátů nebo přílohu k masu.
Jak na to?
Rajčata omyjeme, překrojíme na polovinu a jádřince odstraníme. Potom je proříznutím částí uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Aby byly chutnější, posypeme je lžičkou cukru a stejným množstvím soli a také kořením a bylinkami. Může to být oregano, provensálské koření nebo rozmarýn. Takto připravené rajčata dáme na tři hodiny do trouby vyhřáté na 90 ° C, kde se pomalu vysuší. Nakonec je poklademe do skleněných pohárů a zalijeme olivovým olejem. Takto zpracované potřebují na uskladnění chladné a tmavé prostředí. No můžeme to udělat i na etapy. Usušené rajčata zavěsíme v plátěném sáčku v chladné komoře a do skleněného poháru ukládáme ke konzumaci rajčata po částech. K olivovému oleji můžeme ještě přidat i čerstvou nasekanou bazalku a stroužky česneku. Po zkonzumování naložených sušených rajčat olej nevylévat, ale ho použijeme na ochucení salátů.