Rajčata plná mládí
Chcete být zdravá, krásná a štíhlá? Jezte rajčata. Je až na neuvěření, že tato nanejvýš zdravé a chutné plody, oblíbené téměř na celém světě, původně v Evropě považovali za nejedlé, dokonce jedovaté a využívali jen jako okrasné keře.
Z okrasné rostliny až na talíř
Španělští dobyvatelé je přivezli počátkem 16.století z Jižní Ameriky od mexických Indiánů, ale trvalo ještě téměř tři století, dokud se staly běžnou součástí stravy. Ještě v sedmnáctém století se rajčata popisovali jako popínavá rostlina s příjemnou vůní a zajímavými okrasnými plody, vhodná na obrůstání hospodářských budov a besídek. Na chuť jí přišli o sto let později, nejdříve na jihu Evropy, zejména v Itálii. V severnějších oblastech starého kontinentu se rajče začala pomalu zabydlovat až v 18. století, ale až do poloviny 19. století se k jídlu běžně nepoužívala. Když se jí konečně dostalo zadostiučinění jako chutné potraviny, čekala ji ještě jedna nepříjemnost. Bylo třeba rozhodnout, kam vlastně rajčata patří, zda mezi ovoce nebo zeleninu. Jelikož jejich plody vznikají oplodněním květu, mohli by z botanického hlediska patřit mezi ovoce. Tímto koncem devatenáctého století argumentoval i jeden americký podnikatel, protože se mu nechtělo platit vysokou zeleninovou daň. Musel rozhodnout Nejvyšší soud Spojených států a oficiálně uznat rajčata za zeleninu.
Jezme je co nejčastěji
Milovníkům rajčat je však určitě jedno, zda si pochutnávají na zeleninových nebo ovocných rajčatech, jejich výbornou svěží chuť to nijak nezmění. A ani se už nemusíme bát, že se z nich otrávíme, naopak, měli bychom je mít na talíři co nejčastěji, protože je to jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Především jsou rajčata nejbohatším zdrojem lykopenu, karotenové barviva, patřícího mezi karotenoidy, podobně jako například betakaroten či lutein. Tyto důležité fytochemické látky si náš organizmus nedokáže vytvářet sám, ale bere si je z potravy. Díky lykopenu mají rajčata i jiné zeleniny a ovoce krásnou červenou, oranžovou nebo žlutou barvu, ale jeho největším přínosem pro lidský organismus je jeho výrazný protirakovinný účinek. Vědci zjistili, že v zemích, kde se hojně konzumují jídla z rajčat, v Itálii, Španělsku či Mexiku, se mnohem méně vyskytují nádorová onemocnění, zejména rakovina prostaty. Nejvíce lykopenu je v přirozeně vyzrálých až přezrálých plodech a nejlépe se uvolňuje vařením, přičemž jeho vstřebávání podporují i tuky. Pokud si dvakrát do týdne dáte špagety nebo jiné jídlo s rajčatovou omáčkou na olivovém oleji, navíc s česnekem, snížíte tak riziko vzniku některých druhů rakoviny až o jednu čtvrtinu. Dobrá zpráva pro milovníky kečupu je, že sice obsahuje dost cukru, ale kvalitně zpracovaný může být i dobrým zdrojem lykopenu.
Zásobárna cenných látek
Rajčata však mají i další blahodárné účinky. Obsahují významné množství antioxidantů, především vitamín C a E, a tak chrání naše srdce a cévy. Jsou také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, zejména biotinu, který ovlivňuje kvalitu vlasů, pokožky a nehtů a udržuje správnou hladinu cukru v krvi, niacinu - lékaře našich nervů, podporujícího dobrou náladu a zdravý spánek. a kyselinu listovou, důležitou zejména pro zdravý vývoj a růst buněk a krvetvorbu. V rajčatech se nachází i pro náš organismus významný minerál, draslík, přirozené diuretikum, napomáhá při odstraňování škodlivých látek z těla, snižuje krevní tlak, pomáhá při prevenci nemocí srdce a mozkových příhod i správném vylučování inzulínu. Úloha rajčat při redukčních dietách je všeobecně známá. Vždyť dvě průměrné rajčata mají jen asi 22 kalorií. Přestože dnes si díky dovozu můžeme koupit rajčata po celý rok, nejzdravější jsou čerstvé domácí plody. Dovážené rajčata, aby se při delší přepravě nekazili, obsahují často hodně rozličných chemických přípravků, většinou se sklízejí ještě nezralé plody a dozrávají až během přepravy a skladování, což v nich snižuje obsah výživných látek zejména lykopenu.
Léčivé účinky rajčat
- Chrání před infekcemi a zmírňují jejich průběh
- Zpevňují, omlazují a chrání buňky a podporují jejich růst
- Chrání sliznice
- Ovlivňují tvorbu zdravé pokožky a nového vazivové tkáně
- Stimulují činnost mozku a nervů
- Ovlivňují tvorbu hormonů
- Ovlivňují vylučování inzulínu a tím i hladinu cukru v krvi
- Podporují dobrou náladu i spánek
- Posilují srdce
- Jako přirozené diuretikum zbavují organismus škodlivých látek a snižují krevní tlak
- Napomáhají při zácpě a poruchách trávení
Autor: Hana Konečná