Jak nechat dozrát zelené rajčata

Rajčata jsou zlatým dolem vitamínů a jiných vzácných látek, proto bychom je měli konzumovat co nejčastěji. Mnozí je pěstují v zahrádce či na balkoně, ale občas na konci sezóny nebo pro náhlou likvidaci rostliny třeba sesbírají úrodu, i když plody jsou plně vyvinuty. Co se zelenými rajčaty?
Nezralá rajčata nejsou vůbec chutné a navíc obsahují toxické alkaloidy, zejména nebezpečný solanin. Kdysi jejich hospodyňky zvykli zavařovat v sladkokyselém nálevu. Ani tato alternativa se však nedoporučuje, protože jedy se teplem při sterilizaci nezničí. Lepší je nechat dozrát při pokojové teplotě. Díky chemickým procesům, které pod vlivem slunce v následujících dnech probíhají, můžeme rajčata bez problémů konzumovat. A ještě si na nich i pochutnáme. Pokud chceme dozrání oddálit, zelená rajčata zabalíme do novinového papíru a uskladníme v chladnějším prostředí. Pokud na ně dostaneme chuť, rozbalené je položíme na okno.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus