Zdraví z papriky

Oblíbená, dnes už celoroční součástí salátů nebo zdravých svačin - paprika je pro zdraví skutečným přínosem. 

Původ:
Paprika pochází z jihoamerické zeleninové odrůdy, tamní Indiáni ji využívali k dochucování pokrmů již tisíciletí. Do Evropy ji v 16. století přivezl Kolumbus, který ji považoval jen za koření. Později se podařilo vypěstovat i neštipľavé sorty s většími plody. Paprika je citlivá na chlad, potřebuje proto teplejší podmínky. Daří se jí v zemích Středozemního moře a na Balkáně, ale pěstování papriky hlavně ve fóliovnících a sklenících se zdomácnělo i u nás. Mezi známé pěstitele patří i Nizozemsko. Tato zelenina má více druhů různě zbarvené. Nejvýraznější chuť má zelená paprika, ačkoli ve skutečnosti jde o nedozrálé žluté a červené druhy. Červená je trochu nasládlá, ale chutné jsou i žluté a oranžové sorty.

Přínos pro zdraví:
Nejlepší volbou z hlediska zdraví je červená odrůda s vysokým obsahem vitamínu C, ale i vitamínů A a E, všech významných antioxidantů, které chrání organismus před rakovinou, srdečními chorobami, mozkovou příhodou a šedým zákalem. Sto gramů červené papriky představuje dvojnásobné množství doporučené denní dávky vitamínu C. Důležitá je i přítomnost kyseliny listové, vlákniny, draslíku i dalších minerálních látek. Betakaroten a lutein brání zase poškození očí v pozdějším věku, zejména makulární degeneraci čili vzniku chorobné skvrny na sítnici, která může vést až ke ztrátě zraku. Pravidelnou konzumací papriky si zlepšujeme vidění ve tmě a dokonce i kvalitu pleti. Kdo dává ve svém jídelníčku paprice prostor často, podporuje činnost střev, zlepšuje stav trávicího systému a tím zvyšuje obranyschopnost organismu. Pálivé sorty mají příznivý účinek na srdečně cévní systém a jsou dobrou prevencí proti ateroskleróze. Štiplavost, kterou ne každý snese, způsobuje kapsaicin, které obsahují zejména semena a vnitřní dělící stěny papriky. Tato látka se využívá i na ošetřování revmatických onemocnění jako součást speciálních náplastí.

Skladování:
Při koupi volíme jen zralé, lesklé, pěkně zbarvené plody, které skladujeme na chladném a vzdušném místě nejvýše 3 dny, v ledničce však vydrží až 2 týdny. Papriku krájíme až před konzumací, jinak zvadne a pak není už tak křupavá. 

Využití v kuchyni:
Čerstvá se používá k přípravě salátů, ale můžeme ji i plnit sýrovými či brynzovými pomazánkami. Výborně chutná   i jako tepelně zpracována. Ať už opékání ve stylu bulharské kuchyně nebo dušená v kombinaci s rajčaty, cibulí, případně jinou sezónní zeleninou na způsob leča. A Středomoří obohatilo svět o směs. Opékání zeleniny, o tzv.. ratatouille, což je kombinace papriky, rajčat, lilku, cukety a česneku. V našich podmínkách patří k tradičním jídlům paprika plněná směsí mletého masa a rýže v rajčatové omáčce. Pro koho je paprika těžší stravitelná, může si ji nad ohněm trochu opéct a slupku pak snadno stáhnout.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus