Paprika - zelenina které se nepřejíte
Paprika je zelenina, které je v létě jaksi dost. Nebojte se však, nedá se jí přejíst. Dopřejte si jí víc než jindy.
Paprika: Čím více štípe, tím více léčí
Zdravá je zelená i červená
Přidejte ji všude, kam se dá. Zdravé jsou pálivé odrůdy papriky (beraní rohy, feferonky), ale i ty tmavozelené, co neštípou. Chutnají stejně dobře v salátu, v těstovinách, v leču, plněné mletým masem, i na máslovém chlebu.
Pomáhá pokožce ztmavnout
Dáváme s nimi do těla hodně vitamínů. Obsahují také betakaroten, který pomůže opálené pokožce rychle ztmavnout, je však i antioxidantem. Konzumací paprik předcházíme i zákeřné rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.
Stop mozkovým nádorem
To nestačí. V paprice se toho skrývá víc. Podle nejnovějších výzkumů se dokonce ukázalo, že paprika snižuje výskyt mozkových nádorů.
Chilli papričky léčí nos
Kapsicín je Fytochemické látka, kterou obsahují především chilli papričky. Ta krásně vyčistí nos v případě rýmy. Čím štiplavější paprika, tím lépe chrání, resp. léčí dýchací cesty.
Vitaminu C - jako máku
Už dávno je známo, že citrusové plody nejsou nejlepším předávací vitamínu C. Mnohem více než citron, pomeranč či kiwi, se ho nachází v paprice. Pozor, řeč je o surové, nikoli vařené či pečené paprice. Tepelnou úpravou se vitamin C v paprice ničí. Pokud tedy papriku poctivě konzumujete, chřipky a nachlazení by se vám měli vyhýbat.
Autor: Faninka Beranová