Paprika plná vitamínů
Po dlouhé zimě vitamínu C nikdy není nazbyt. Proto bychom měli využívat všechny jeho zdroje, které se nám nabízejí.
Neměli bychom si nechat ujít příležitost sníst alespoň jednu čerstvou papriku denně. Čím je pálivější a červenější, tím je zdravější. Její největší předností je totiž vysoký obsah vitamínu C, rozhodně vyšší než v jiných druzích zeleniny.
Nejvíce vitaminu C obsahuje pálivá odrůda - chilli - červené barvy nebo sladká červená paprika - kapie. Jedna zralá paprika střední velikosti pokryje na 150 procent doporučené denní dávku vitamínu C na a na 80 procent doporučenou dávku beta-karotenu.
Zelená paprika obsahuje o polovinu vitamínu C méně, ale přesto je jeho vynikajícím zdrojem.
Paprika kromě vitamínu C obsahuje i vitaminy skupiny B, vitamin E, minerální složky (zejména zelená). Nacházejí se v ní bioflavonoidy, které nás chrání před nemocemi srdce a krevního oběhu a protinádorový lykopen. Mimořádně zdravé jsou pálivé odrůdy papriky. Obsahují kapsaicin, který tlumí bolest, zmírňuje projevy nachlazení a pomáhá uvolnit dutiny a dýchací cesty v případě kašle. Zároveň působí i antibakteriálně a zrychluje látkovou výměnu.
Voskovité látky pokrývající papriku chrání vitamin C před rozkladem a proto ho paprika neztrácí ani při delším skladování. Velké ztráty vitamínu nezpůsobuje ani vaření nebo pečení. Když tedy nedůvěřujeme čerstvým rychleným paprikám, které se dají koupit na jaře v obchodech, můžeme sáhnout i po paprikách sterilizovaných. Pokud jsme si je nezavařili sami, nic není ztraceno, obchodní síť nabízí několik produktů z této všestranně užitečné plodiny. Na našem trhu najdeme i nové pochoutky.
Plněná paprika Tatrakon obsahuje vše, co správná plněná paprika obsahovat má - celé sterilované papriky v rajčatového protlaku plněné ochucenou směsí mletého vepřového a hovězího masa, rýže, cibule a sterilované zeleniny.
Papriková pomazánka pálivá potěší ty, kteří mají jídla raději "ohnivé" - je složená z mleté červené a zelené papriky, rajčatového protlaku a kukuřično - rýžové mouky.