Divoká okurka

. jiným jménem Kiwano je plné protikladů, existuje ve více druzích a jde o exotickou zeleninu pocházející z tropické Afriky.

Odkud pochází?
Pochází z Kalaharské pouště a jde o původní africkou rostlinu Cucumis metuliferus starou asi 3 tisíc let. Dále se tato rostlina rozšířila asi před sto lety na Nový Zéland, Izrael, do Austrálie a Kalifornie. V našich zeměpisných podmínkách je možné tento druh zeleniny pěstovat ve sklenících nebo na slunných místech, které mají být chráněny před větrem. Rostlina by měla mít oporu a protože se velmi rozrůstá, je vhodně ji naroubovat do 1,5 metru. Na jedné rostlině je možné dopěstovat až sto plodů, které jsou sbírány koncem srpna. Čerstvé plody vydrží při pokojové teplotě několik týdnů, ale kupované plody jen několik dní.
Ovoce či zelenina?
Kiwano patří do čeledi tykvovité, jeho název však není zcela přesný, protože jde o obchodní značku novozélandského producenta. Volají ho i rohatý či africký meloun. Vzhledem jsou plody podobné okurce a právě proto byly zařazeny mezi zeleninu. Klasické odrůdy jsou poměrně mdlé chutě a proto dochází k vyšlechtění sladších a aromatickejších odrůd. U nás se nejčastěji vyskytuje oranžovo-žlutý plod, který jakoby měl hrubé bodliny. Po rozřezání je plné semínek zeleno-černé barvy.

Rozmanitost chutí ...
Chuť záleží na druhu a zralosti. Zralé plody chutnají jako banán, kiwi, citron nebo okurka. Za čerstva se například konzumuje dužina se zrnky posypaná cukrem. Velmi dobrý je do všech druhů salátů nebo marmelád. Obsahuje významné množství draslíku, hořčíku a vitamínu C, kde sto kilogramu plod obsahuje až 40% denní dávky "céčka". Energeticky má málo kalorií, proto je vhodný pro dietu. Víte, že je podstatně méně kalorický než banán či avokádo?

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus