Od čeho závisí trvanlivost cibule a česneku

Zahrádkáři si často stěžují na špatnou kvalitu a nedostatečnou trvanlivost česneku a cibule vyprodukovanými ve vlastní zahrádce. Úspěch pěstování a přezimování této zeleniny závisí na několika faktorech. Základním činitelem je půda. cibule a česneku nejlépe vyhovuje propustná půda, středně zásobená živinami. Nesmí být přemokřená, ani čerstvě vyhnojená chlévským hnojem. Před vysázením zaryl do těžkých půd na m 2 půl kbelíku starého, zralého povápněného kompostu nebo Vitahumu a povrchově zapracujeme 40 g NPK nebo Cereritem, případně 25 až 30 g síranu draselného a superfosfátu a 5 až 20 g síranu amonného. Do lehčích, humózních půd stačí pouze zmíněno průmyslová hnojiva. Česnek a cibule vyžadují mírně vápenatou půdu, ale vápno těsně před výsadbou se nedoporučuje. Pomoci si můžeme prosátou omítkou, nebo mletým vápencem. Přísně dbáme na střídání kultur. Cibuloviny mohou znovu přijít na totéž místo nejdříve za 3 roky. Pokud se přece objeví nemocná rostlina, vypíchnout ji i s půdou a spálíme.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus