Zdraví z květáku

Květák má jemnou chuť, je lehce stravitelný a proto vhodný i pro děti. Obsahuje vitamín C, ale i menší množství vitamínů skupiny B a karoten. Je významným zdrojem vápníku, draslíku a fosforu. Květák, jak ho v kuchyni používáme, je vlastně zdužnatělé, nerozvinuté květenství.
Při úpravě musíme květák dobře umýt - nejlepší je ho rozebrat na růžičky. Při vaření zaléváme květák vždy vroucí osolenou vodou, kterou můžeme pak použít například na polévku. Květák nesmíme vařit zbytečně dlouho, protože příliš změkne a stane se příliš mazlavým a ztrácí barvu. Do vody na vaření květáku můžeme nakapat trochu citrónové šťávy nebo octa, aby květák zůstal bílý.
Květák lze konzumovat i syrový, například ve formě salátů, nebo jako přídavek do pomazánek. Oblíbenými jídly z této zeleniny jsou například květákové polévky, květák vařený s máslem nebo omáčkami a květák zapékaný či smažený.
Hustý květák ponoříme na chvíli do osolené vody, aby vyplul hmyz, který v něm může být ukrytý. Co je třeba udělat, aby se květák rovnoměrně uvařil? Stonky nařízneme do kříže. Pak jsou růžice i košťál hotové zároveň.


 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus