Kukuřičná pochoutka
. Představuje zdroj cenných látek, které se podílejí na správném fungování organismu - přispívá k mentální svěžesti, dobrému vzhledu a má také afrodiziakální účinky.
Kukuřice je oblíbenou pochoutkou a zároveň významným zdrojem thiaminu (vitaminu B1), tj. látky podílející se na zpracovávání sacharidů, které vyživují nervové a mozkové buňky. A protože obsahuje i značné množství manganu, podílí se významným způsobem na stimulaci mentální svěžesti.
Kukuřice však má co říct i při pěstování krásy, obsahuje totiž látku biotin (vitamin H), která přispívá k dobrému stavu pleti, vlasů a nehtů a také niacin (vitamin B5), kyselinu pantotenovou a kyselinu listovou, které se podílejí na správném fungování celého organismu.
Kukuřici třeba k dobru připsat i přítomnost železa, hořčíku, selenu a zinku. Dále tato plodina je přírodním afrodiziakem, neboť obsahuje vysokou koncentraci mastných kyselin aktivizujících pohlavní žlázy. Tip: Důkazem, že kukuřice je čerstvá, dostatečně zralá a sladká, je bílá šťáva, která vystříkne ze zrnka po jeho roztlačení.
Kukuřičné palačinky s paprikovou směsí
POTŘEBA: 140 g kukuřičné mouky, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, sůl, 2 bílky, 2 žloutky, 450 ml podmáslí, olej, 250 g kukuřičných zrn (čerstvých nebo konzervovaných), 1 balení zakysané pochoutkové smetany, papriková směs, mladá cibulka; na paprikovou směs potřebujete 5 masitých kapií, 3 chilli papričky, 350 g cukru, 175 ml červeného vinného octa, 225 ml tekutého pektinu.
POSTUP: Kapie a chilli papričky s pomocí mixéru na jemno rozsekejte. Na pánvi smíchejte cukr s octem a směs zahřívejte, dokud se cukr rozpustí; pak do pánve přidejte papriku a směs 15 - 20 minut poduste. Následně do směsi přimíchejte pektin a vařte až do chvíle, dokud se polovina tekutiny odpaří. Hotovou Paprikovou směs dejte do sterilizovaných sklenic, nechte vychladnout a uzavřete.
Dejte do misky kukuřičnou a pšeničnou mouku, prášek do pečiva, žloutky, podmáslí a smíchejte (těsto nechte 15 minut "odpočívat"); pak do těsta přimíchejte do tuha vyšlehaný sníh z bílků . Na pánev dejte trochu oleje a 2 lžíce těsta (na jednu placku); těsto posypte kukuřicí a opečte ji z obou stran dozlatova (hotové palačinky odkládejte na místo, které udrží teplo).
Kukuřičné palačinky servírujte s trochou zakysané smetany, lžící paprikové směsi a najemno nasekanou cibulkou.