Kedluben Gigant - oblíbená košťálovina

V zeleninové části zahrádky má kedluben nezastupitelné místo. Široký sortiment kultivarů; rozdílných podle včasnost, chuti, barvy i skladovatelnosti, umožňuje jeho sběr a konzum od prvních rychlených kultivarů, sklizených ze skleníků a fóliovníků začátkem jara, až do pozdního podzimu. Kedluben můžeme konzumovat v čerstvém stavu (takový ho mají rádi zejména děti), velmi široké použití má i v kuchyni, či při přípravě polévek, zahuštěné omáčky, hlavních jídel, ale i různých salátů. Povolené kultivary kedlubny slovenské šlechtění svou kvalitou a hospodářskými vlastnostmi představují světovou špičku a při správném výběru, podle způsobu pěstování a daných klimatických a půdních podmínek, uspokojí každého zahrádkáře.

Z pozdních kedluben se zvláštní pozornosti těší kultivar Gigant. V listině povolených odrůd je od roku 1965 a od tohoto roku již žádný novošlechtěný kultivar co do úrodnosti, velikosti bulev a jemnosti dužiny kedluben skladovaných přes zimu, nepřekonal. Bulvy při dobré agrotechnice dorůstají několik kilogramové hmotnosti a přitom nemají dřevnatou dužinu.

Gigant je kedluben s nejdelším vegetačním obdobím ze všech kultivarů - 160 až 180 dnů. Tomuto požadavku, jak i mohutnému olistění musíme přizpůsobit způsob pěstování. Pro vzrůst velkých, dobře vyzrálých bulev, vhodných pro zimní uskladnění, vyséváme semeno do bedniček nebo do pařeniště koncem března, do volné půdy během dubna. Vyséváme na řídce abychom nemuseli sazenice přesazovat.

Záhon na podzim dobře připravíme, vyhnojíme organickými i průmyslovými hnojivy, protože kedluben je zeleninou první tratě. Na jaře před sázením zapracujeme na 1 m2 30 až 35 g Cereritem, nebo kombinovaného hnojiva NPK II mělkým zahrabáním motykou nebo hráběmi.Tato hnojiva mají nižší obsah dusíku, což pro počáteční fázi vegetace je výhodné, ale v období intenzivního růstu by tato živina chyběla. Proto po dobrém zakořenění vysazených rostlin a na začátku intenzivního růstu listové plochy (3 až 4 týdny po vysazení) přihnojíme porost ledkem v dávce 15 až 20 g na 1m2, hnojivo zapravíme kypřením do půdy a záhon dostatečně zalijeme. Připravené sazenice můžeme vysazovat na záhon od poloviny dubna postupně do konce května (podle zeměpisné šířky a nadmořské výšky), když je už půda částečně přehřátá. Sázíme do sponu 400x500 mm nebo 500x500 mm. Po výsadbě záhon vydatně zalijeme. Osvědčuje se i výsadba do jamek se závlahou ke každé rostlince, přičemž po vsáknutí vody do půdy jamku zahrneme nezavlaženou půdou z záhony. Při takové výsadbě bývá skoro 100 procentní přijetí rostlin.Další agrotechnika spočívá kromě hnojení v pravidelném kypření záhony a v intenzivním zavlažování podle povětrnostních podmínek. Gigant je mnohem náročnější na dostatek vláhy než ostatní kultivary kedlubny. Pokud překonají rostliny období sucha, zastaví růst ai když ho později obnoví, zvýšená intenzita růstu se projeví v nárůstu buľvičiek v paždí listů, přičemž hlavní bulva už velikost zvětšuje pomaleji. V takovém případě sice dužina nedřevnatí, ale má horší kvalitu. Zálistkové bulvičky jsou také vhodné na konzum.

Sklízíme před příchodem zimních mrazů, nebo silnějších podzimních nočních mrazíků. Slabší mrazíky bulvy nepoškodí. Rostliny vybíráme i s kořenovým systémem, jemně oklepeme hlínu, odstraníme listy a bulvy uložíme ve vzdušné, chladné, dostatečně vlhké sklepy, nebo do krechty.

Kedluben Gigant můžeme konzumovat hned po sklizni v čerstvém stavu, nebo ho použijeme pro kuchyňskou úpravu. Při dobrém uskladnění si tuto vhodnost uchovává pro celou zimu až do pozdního jara. Během vegetace na konzum používáme raději časné, nebo jiné pozdní kultivary kedlubny pro jejich jemnější chuť.

Při kuchyňské úpravě má kedluben Gigant stejné použití, jako ostatní pozdní kultivary. Vhodný je zejména pro přípravu náhrady za sladké zelí. Před dušením nastrouháme dužinu na jemné nudličky a připravujeme stejným způsobem jako zelí. Chuť zlepšíme, pokud do zahuštěné omáčky nastrouháme pár očištěných jablíček a zahustíme nastrouhaným bramborem místo moukou. Vyžaduje trochu intenzivněji přikořenění kmínem a pepřem.

Kedluben Gigant si našel své místo v zahrádkářské praxi a pro své pěstitelské a hospodářské výhody si toto místo zachová ještě mnoho let.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus