Gigant

Slovenský sortiment kedlubny se v roce 1978 obohatil o kultivar Gigant, který byl přeřazen z krmných plodin mezi pozdní zeleniny.Vznikl z krajového kultivaru Böhmischer strunky Weisser z oblasti České Lípy a Liberce. Vyšlechtil ho kolektiv šlechtitelů (1965) šlechtitelského stanice Turnov.

Kedluben bílý pozdní Gigant má kořenovou soustavu značně bohatší a mohutnější než kedlubny brzké, je rozložen především v povrchové vrstvě půdy. Konzumní část vzniká zdužnatením osnej části rostliny. Při dostatku půdní vláhy velmi rychle vzniká náznak hlízy, která se postupně vyvíjí a na konci vegetace může dosáhnout i nad 10 kg hmotnosti. Vnější vrstvy košťálové hlízy kedlubny tak snadno nedrevnatejú jako jiné kedlubny a proto se vedle velikosti bulev kultivar vyznačuje i velmi dobrou křehkostí, sladkostí a vnitřní kvalitou dužiny.

I tento kedluben je dvouletý. Hlízy, které tvoří v prvním roce pěstování pro rostlinu zásobárny látek, v druhém roce po období jarovizácie přecházejí do květu. Na vysoké lodyhy se tvoří hroznovým žluté květenství. Semena jsou v dvojpuzdrovej šešulke.

Podmínky pěstování

Pokud chceme dosáhnout vysoké úrody, kedluben sázíme na pozemky s hlinitou až těžší půdou s dostatkem vlhkosti. Půda musí být dobře zásobená humusem a živinami.

Poloha pozemku má být otevřená a rovinná, eventuálně mírný severní svah. Kedluben je - jak jsme uvedli - citlivý na dostatek půdní vláhy. Oblast kde kedluben Gigant vyšlechtili se vyznačuje dostatkem srážek a vyšší vzdušnou vlhkostí na podzim. Rostlina se proto velmi dobře vyvíjí a neškodí jí ani chladné noci. Dobré úrody dává iv oblastech zemiakárskych a nížinných.

V osevním postupu je nejlepší, když následuje po včas sklizených luštěninách, časných bramborách a pod. Na podzim ho hnojíme rozloženým kompostem, nebo chlievským hnojem (500 g.ha-1).

Porost zpravidla zakládáme výsadbou na záhon. Pro tyto účely vyséváme osivo do pařeniště již začátkem května. Osázením nemohou být přerostlé a vytaženy (nedostatek světla, hustý spon), ani fyziologicky staré. Předpěstování v pařeništi trvá 25-30 dní. Velmi vhodné je využít balíčkovací sazenic. V červnu rostliny sázíme na záhon do sponu minimálně 50 x 50 cm. Důležitým agrotechnických zásahem je závlaha celého pozemku dávkou alespoň 5 mm po výsadbě. Nejvhodnější je sázet za oblačného počasí a když se následující dny očekávají srážky.
Asi 10 dní po výsadbě porost přihnojíme směsí ledku amonného a Cereritem (1:1) v dávce 2 g.ha-1 kroužkování ke každé rostlině.
V době vegetace pozemek udržujeme bez plevelů, provzdušňujeme ho av případě potřeby zaléváme. Dokud se porost celkem zakoření (červenec), můžeme jej znovu přihnojit 2 g.ha-1 směsí ledku amonného a Cereritem. Kedluben má velké nároky na živiny a vyšší dávky dobře působí na vzrůst. Bulvy už v srpnu dosahují větší hmotnost.

Sběr
Do konce vegetace koncem října se hmotnost bulev dva až třikrát zvětší. Když listy začnou žloutnout a vadnout začínáme sběr. Od bulev oddělujeme kořen a okrajové listy. Ponecháváme jen srdíčko. Potenciální možnosti gigantů jsou velké. Jako příklad uvádíme pokus šlechtitele, který pokusnou parcelku hnůj a zaléval v pravidelných intervalech a některé bulvy dosáhli hmotnost 16-18 kg při zachování křehkosti a nedrevnatosti.

Skladování
Na skladování je vhodná chladná (0 ° -2 ° C) a vlhčí místnost, kde bulvy ponecháváme v bednách, případně neodděluje kořen a založíme ho do vlhké směsi písku a rašeliny.

Takto nám vydrží až do sklizně polních časných kedluben.
Tento nový kultivar zeleniny má obrovský genetický fond. Proto ho na SS Turnov dále využívají pro křížení a kombinace s jinými kultivary i výchozími materiály. Nedrevnatosť, vysoká křehkost a kvalita dužiny je velkou předností, pro kterou se stal Gigant oblíbeným především v naší republice av Německu.
Jeho využití v domácnosti je všestranné: do zeleninových polévek, může se upravovat jako dušený, vařený, zapečený se šunkou, máslem a sýrem, obalovaný jako řízek. Velmi pikantní je na způsob dušené zelí.

Na jeho ochranu proti chorobám a škůdcům používáme prostředky na ochranu rostlin.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus