Fenykl lahůdka v kuchyni

Bulva fenyklu patří mezi lahůdky hlavně v italské kuchyni, konejšivě ovlivňuje nervovou soustavu a řeřicha vám pomůže odstranit únavu.

Fenykl
Víte, že Fenyklové, kopru a kmínové semínka pomáhají při trávení a zmírňují žaludeční křeče. Fenykl obsahuje vitamíny (C a E) a draslík. Zvýšený příjem draslíku pomáhá při úpravě krevního tlaku.

Pstruh v alobalu s fenyklem (4 porce)

Potřebujete: 4 ryby, marináda: velká kytička čerstvého fenyklu, 125 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce brandy, sůl, čerstvě zmleté ​​pepř, 3 rozmačkané stroužky česneku.

Postup: Nať fenyklu nasekáte a připravíte si marinádu se všech surovin. Ryby očistěte, zbavte šupin a na záda ryby udělejte několik zářezů. Takto rybu přelijte marinádou a nechte odstát asi hodinu na chladu. Pak rybu vložte do alobalu, zabalte a nechte v troubě péct asi 30 minut. Rybu, připravenou tímto způsobem podávejte s vařenými bramborami.

Fenyklový salát

Potřebujete: 1 bulvu fenyklu, olej, vinný ocet, pepř, sůl

 

Postup: bulva fenyklu pokrájejte na kolečka, pokapejte olivovým olejem, okořeňte, osolte a nakonec pokapejte octem.

Řeřicha
Obsahuje množství železa, vitamínu C a měď. Odstraňuje pocit únavy, výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Syrová řeřicha při žvýkání posiluje dásně, současně čerstvé obklady působí hojivě na nečistou pleť. Řeřicha stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku.

Polévka ze řeřichy (4 porce)

Potřebujete: 1/2 svazku řeřichy, 60 g másla, 1 velký oloupaný brambora, 2 ks pokrájené cibule, 630 ml slepičího vývaru, 160 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl

Postup: svazek posekejte i se stonky, na pánvičce si rozehřejete 30 g máslo a dozlata opečte cibuli, pokrájený brambora na kostičky, posekanou řeřichu a nechte dusit asi 10 minut. Po této době nalijte připravený vývar, nechte ho sevřít a vařte ještě na slabém ohni 15 minut. Nakonec vše umixujte a přeceďte přes síto. Na pánvičce si udělejte jíšku na zbylém másle a postupně za stálého míchání vlijeme do polévky. Nakonec přidejte smetanu. Polévku lze podávat teplou i studenou.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus