Vitamínová fazole

Fazole je jednoletá rostlina s různě zbarvenými plody a lusky.
Fazole je bohatá na vitamíny, minerální látky a vlákniny. Má vysokou kalorickou hodnotu - 100 g suché fazolí obsahuje 1255 kJ. Fazolové lusky však mají na 100 g 134 kJ.
Mladé lusky obsahují i ​​některé vzácné vitamíny, například biotin. Minerální látky jako je fosfor, draslík, vápník, magnézium jsou v mnohem větší míře zastoupeny v suchýh fazolích.
V 750 g suché fazole je tolik energie jako v 2 kg masa, nebo v 34 slepičích vejcích. Můžeme si ji kupovat do zásoby, ale ne na déle než na 6 měsíců. Skladujeme ji na suchém a chladném místě. Do kapsy či nádoby můžeme vložit 1 stroužek česneku, který odpudí hmyz.
Nejlepší je vařit fazole v pramenité vodě, ve které změkne mnohem dříve. Voda, v níž byla fazole namočená se nemá používat na vaření. Fazole vaříme, dokud nepraskne slupka, aby se uvolnily látky, které podporují trávení. Pokud máme k dispozici velmi tvrdou vodu na vaření, přidáme do ní 1 čajovou lžičku jedlé sody.


 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus