Velká úroda dýně

V říjnu dozrávají plody dýní, ze kterých si rádi připravujeme chutné pokrmy. Abychom mohli konzumovat dýňovou polévku uvařenou z čerstvě nastrouhané dužiny i v zimních měsících, musíme se o úrodu pořádně postarat.
Úrodu oranžových plodů třeba stihnout posbírat do prvních přízemních mrazíků, ty by je mohly poškodit. Jak poznáme, zda je dýně zralá? Její slupka je matná a tvrdá a stonek má mírně zaschlý.
Při odřezávání plodu třeba nechat co nejdelší stonek, alespoň 5-centimetrovou, takto nám dýně vydrží déle. Problémem je, i když se zcela odlomí. V takovém případě se mohou přes otvor dostat do dýně mikroorganismy a odstartovat proces hnití.
Poškozené plody zpracujeme na kompot nebo sladkou směs jako polotovar k plnění koláčů, případně z nich uvaříme čerstvé jídlo. Nastrouhaná dužina na přípravu zahuštěné omáčky se dá i výborně zamrazit.
Zdravé odříznuté dýně necháme pak ještě několik dní sušit buď přímo na slunci nebo v teplejší místnosti, nejlépe v blízkosti topného tělesa.
Velké dýně uložíme do dobře větrané chladnější místnosti, při teplotě 10 až 16 ° C vydrží i 4 měsíce. Nesmí se však dotýkat, osvědčilo se i uložení každé osvět do síťky. Neměly by však ležet na dřevěné polici, lepší než podklad je vrstva suché slámy.
Malé dýně necháme také vysušit a pak využít jako stylovou podzimní dekoraci. Pokud je přestříkáme bezbarvým lakem, budou nás těšit déle.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus