Úprava lilku
"Malajský fialový meloun", jak ho před mnoha lety nazývali, patří mezi oblíbené ingredience kuchyně Francie, Řecka, Středomoří a samozřejmě i Indie, z kudy pochází. Výborně chutná, má minimum kalorií a v asijských zemích je dokonce považován za léčitele civilizačních onemocnění (rakoviny).
Nejčastěji se připravuje pečením, protože lilek má obrovskou nasávací schopnost a při smažení se obsah kalorií v něm zvětší přibližně 20-krát. Pokud se již přece jen rozhodnete osmahnout lilek na pánvi s olejem, pořádně ho předtím osolte, vsaje do sebe méně oleje než lilek neosolený. Osolený bude také chutnat a nebude vodnatý.
V obchodech lze nalézt nejznámější druh - podlouhlý fialový lilek, tvarem připomínající okurku nebo malý kulatý s růžovou kůží či bílý lilek. Čím je lilek větší a tmavší, tím je starší a méně chutný. Na vaření jsou vhodnější mladší kusy.
Lilky se často objevují v receptech Blízkého východu. Turci mají rády pokrm Imam bayildi (Imam je označení pro muslimského kněze, slovíčko bayildi znamená v překladu omdlít, omdlel, odpadnout).
Imam bayildi jsou plněné lilky rajčaty a mandlemi. Do receptu Turci přidávají hodně cibule a česneku, takže jídlo je pikantní a díky skořici a cukru i mírně sladké. Lilky se nejprve pečou v celku, až potom se odstraní slupka a zelená čepička se stonkem. Upečené lilky se rozpůlí, vydlabou a plní osmaženou směsí cibule, rajčat, česneku, skořice a bobkového listu. Rajskou nádivku okořeníme petrželkou, ocukrujeme, osolena se přidají do vydlabané dužinu lilku. Po krátkém dušení dáme nasekané mandle, vyberem bobkový list a směsí naplníme lilky, které se ještě propečou v troubě.
K bramborám nebo k rýži se hodí lilky na smetaně. Lilky nakrájíme na kolečka, nudličky nebo kostky, které pořádně osolíme a necháme odstát, dokud z nich nevyteče šťáva. Zhruba po půlhodině kousky opláchneme a vysušené udusíme na oleji a cibuli s červenou paprikou a kousky rajčat. Na konci přidáme smetanu s moukou, okořeníme a osolíme podle chuti.
Smažené lilky jsou oblíbené v Itálii, kde je nazývají Melanzane fritte,
Bulhaři připravují lilky na podobný způsob jako Turci - pečené a plněné.
Toto jídlo Imamba-jalda je méně pikantní a česnekové, namísto skořice a mandlí se přidává strouhanka, mrkev a celer.
Masbahet el darvish je libanonské jídlo z mletého masa a lilku. K lilkům se nakrájí rajčata, okurky, cibule, které se s opečeným mletým masem zapečou ve formě na pečení. Z koření používáme muškátový oříšek, hřebíček a sůl. Jelikož jde o nejčastěji pěstovanou zeleninu na Blízkém východě, v Indii, Srí Lance, Barmě či Malajsii a v okolních zemích, lilek je součástí skoro každého pokrmu z těchto zemí. Nachází se v masitých i bezmasých pokrmech, koření se česnekem, kari kořením, pepřem, sójovou omáčkou a na sladko skořicí a muškátovým oříškem.
Z lilků si můžete připravit omeletu, smaženici, polévku nebo jednoduchou ruskou pomazánku jikrami, která se připravuje z lilků a rajčat opražených na cibulce. Jikry se podává k chlebu nebo k topinkám.
Autor: Kateřina Krátká