Lilek ideální potravina

Víte, proč je ideální potravinou?

Lilek je se štíhlou linií kamarád! S rakovinou zabojuje

Jak tvrdí odborníci, lilek je jednou z nejvhodnějších zelenin při hubnutí či dietě a v době, kdy chceme naší postavě udělat dobrou službu.

Jde o potravinu, která má nízký obsah kalorií, ale je vysoko výživná a dokáže zasytit. Lilek neobsahuje mnoho sacharidů, 100 gramů lilku má asi jen osm gramů karbohydrátů, přičemž dva z nich jsou zároveň zdrojem vlákniny.

Tato zelenina má nízký glykemický index - to znamená, že nemá vliv na přehnané zvyšování hladiny cukru v krvi. Lilek je také bohatý na obsah vitaminů B1 a B 6. Obsahuje také draslík, měď, hořčík a mangan s fosforem.

Během přípravy byste zeleninu neměli zbavovat slupky - pouze ji důkladně omýt vodou, případně vydrhnout jemnější i kartáčkem pod tekoucí vodou. Právě ve vrchní vrstvě této zeleniny se nachází látka jménem nasunín a Antocyaniny, které působí protizánětlivě, mají antioxidační účinky a jsou zbraní i v boji s volnými radikály. Mluví se o tom, že lilek dokáže podpořit prevenci v boji proti rakovinným onemocněním.

Odborníci doporučují lilek i lidem s diagnózou cukrovky - pro již zmíněný nízký obsah sacharidů. Faktem však je, že pokud chcete lilek jako zdraví prospěšnou potravinu, měli byste se vyhýbat jeho úpravě se zapečeným sýrem s vysokým obsahem tuku či například mastným mletým masem nebo slaninou. Mnohé hospodyňky mají při úpravě lilku používat více oleje, protože tepelnou úpravou ztrácí vodu a na dně hrnce budí dojem vysušující se ingredience. Doporučujeme raději přilít vodu, vývar nebo třeba půldeci vína.

Autor: Květa Farná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus