Cuketa a je ji užití

Cuketa je plodová rostlina, která má původ na americkém kontinentu, odkud se v posledních staletích rozšířila na ostatní světadíly a hlavně v teplých oblastech je oblíbenou zeleninou.
Cuketa je válcovitého tvaru s tmavě zeleným nebo mramorovaným lesklým a hladkým povrchem. V posledních desetiletích byly vyšlechtěny i žltoplodé cukety.
Plody obsahují až 5 mg karotenu (podobně jako paprika), asi 4% sacharidů a hodně minerálních látek.
První plody můžeme sbírat za 60 až 65 dní. Po zasazení rostliny rychle rostou. Za 5 až 6 týdnů se objeví samičí květy a za týden samčí. Častým sběrem nutíme rostliny do remontantnosti (opakované plodnosti). Z jedné rostliny můžeme shromáždit více než 20 plodů az 10m2 více než 100 kg cukety. Nejkvalitnější jsou plody dlouhé 15 až 20 cm.
Cukety kupujeme mladé, nepříliš vyzrálé plody bez znaků poškození. Zabalené do papíru vydrží na chladném místě asi 7 dní.

 

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus