Uchovávání česneku
Česnek při delším uskladnění někdy zezelená (je to vlastnost některých odrůd). Abychom tomu zabránili, roztíráme ho se solí, přidáme špetku uhličitanu sodného a tak uložíme.
Česnek tak ostře nezapáchá, když ho ponoříme na 5 minut do osolené vody. Teprve pak přidáváme do pokrmu.
Česnek uchováváme na zimu v tuku. Očištěný česnek (asi 250 g) umeleme na masovém strojku a smícháme se 100 g soli. Přidáme ho do 100 g rozpuštěného ztuženého pokrmového tuku, zahříváme a mícháme. Když směs pění, odložíme ji z ohně a necháme vychladnout. Po úpravě česnek naplníme do obyčejných sklenic a dobře uzavřeme celofánem.
Česnek uchováváme v okurkové sklenici zalitý osolenou vodou. Na 1000 ml vody použijeme 300 g soli. Zatřesením vymačkáme z poháru vzduchové bubliny, pohár dobře uzavřeme a uložíme ve studené a tmavé místnosti.
Česnekem kořeníme až hotové pokrmy, protože jinak ztrácejí vůni i chuť.
Česneková pasta někdy vydrží až do nové sklizně. Umeleme 500 g zdravého očištěného česneku. Dobře promícháme se 150 g soli, naplníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem, na povrch dáme vrstvičku soli a víčko dobře upevníme. Pohár zabalíme, protože česneku škodí světlo. Při plnění obsah dobře protřepeme, aby ve sklenici bylo co nejméně vzduchu.
Česnekový zápach z úst zmizí, když vypijeme trochu mléka, kousneme zrnko kávy nebo kousek petrželky.
Proč česnek zhořkne? To se stává tehdy, když ho příliš dlouho smažíme. Proto ho dávejme do pánve vždy jen na chvíli.
Jak se krájí česnek? Nejvhodnější je česnek protlačovat. Pokud ho krájíme, vždy řežeme silnější plátky a posypeme je solí. Tak se lépe uvolňují aromatické látky. Potom kousky rozmačkáme nožem naplocho.
Kdy má česnek jemnou chuť? Když hrnec nebo mísu vytřeme proříznutím stroužkem česneku. Nebo když dusíme v pokrmu neloupaných stroužek a před podáváním ho z něj vyjmeme.