Na co všechno cibule slouží
Účinky: allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a
posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a
uvolňují hlen. Pouze červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které
zmenšují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé
účinky. Švýcarští výzkumníci zjistili, že je výbornou prevencí
proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí,
vitaminy B, C, A i E.
Množství: čím více tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se
jíst jen čerstvá, protože po rozkrojení se po 24 hodinách se stává
toxickou.
Výzkumy doporučují sníst denně 60 g. Po konzumaci se doporučuje
umýt ústa, např. zubní pastou Perlička a 14 hodin se nelíbal.
Prostředek proti chřipce:
cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
Na všechny respirační infekce:
připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc.
Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
Opar rtu:
léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.
Rýma:
předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.
Bolesti krku:
zmírní zábal z jemně nasekané cibule.
Hnisající rány: potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.