Medvědí česnek plný zázraků

První známky o používání medvědího česneku se našly v Dánsku, datují se do doby mezolitu a neolitu. Mimořádně oblíbeným se stal v 19. století ve Švýcarsku, kde se přidával do krmiva dojnic. Mléko těchto krav mělo jemnou česnekovou příchuť a máslo se těšilo velké oblibě.

Rostlinku skromného vzhledu, která však překvapí lahodnou chutí a aroma, můžete při troše štěstí najít na stinných, vlhkých místech jarního lesa. Přívlastek medvědí česnek nezískal náhodou. Je totiž oblíbenou pochoutkou medvěda hnědého, který ji vyhledává zejména po probuzení ze zimního spánku. Ne náhodou. Kromě mimořádně pozitivního terapeutického účinku při vysokém krevním tlaku, pomáhá při nejrůznějších onemocněních žaludku a střev, jako jsou koliky, akutní i chronické průjmy či nevolnost. Vynikající je také na pročištění ledvin a močových cest.

V současnosti se v kulinářství používají zejména listy a květy rostliny. Fantazii se skutečně meze nekladou. Medvědí česnek můžete použít do salátů, pomazánek, polévek, jako koření nuže a překvapivě i na přípravu bylinkového pesta, kde je jím možné nahradit bazalku. V Rusku se dokonce konzervuje solí a slouží jako příloha. Jemná chuť i aroma potěší zejména jazýčky milovníky přirozeně delikátních chutí.

Mnozí světoví šéfkuchaři oceňují nejen chuťové bohatství, ale také skvělé dekorativní vlastnosti této bylinky. Jemné bílé kvítky a sytě zelené listy dokážou příjemně osvěžit každý talíř.

Pokud máte chuť využít první teplé jarní dny a udělat si radost vlastnoručním sběrem medvědího česneku, buďte opatrní! Je totiž možné zmýlit si ho s několika druhy prudce jedovatých rostlin, jako je lilie, Áron skvrnitý a jasietka. Hledejte především na vlhkých a stinných místech. Každý list této rostliny vyrůstá z vlastní stonku, je hladký, kopinatého tvaru. Sbírejte vždy ty, které Vás osloví sytě zelený barvou-mají nejbohatší chuť i aroma. Něžné bílé kvítky jsou roztroušeny pomezi ne. Velmi dobrým způsobem identifikace je rozetřít kousek listu mezi prsty. Pokud ucítíte jemnou česnekovou vůni, jste na správné adrese. Medvědí česnek zaručeně zpestří každé jarní jídlo a obohatí ho o cenné živiny.

Autor: Zuzana Pěkná

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus