Marmeláda s cibule

Již od starověku jsou cibuloviny nezastupitelné v každé kuchyni. Jíme je syrové, lahodné a křupavé chutnají nakládané a, důležité jsou při konzervaci.

Cibule a česnek je zelenina, která má omezenou trvanlivost. Nevhodným uskladněním snadno fermentují nebo klíčí, a potom hořknou. Kupujte ji v menším množství a skladujte ji pokud možno, zavěšené v bavlněném sáčku v chladu a ve tmě. Cibule má své odrůdy , které se liší velikostí, barvou, tvarem a chutí. Španělské odrůdy jsou velké a sladké, šalotka se často zaměňuje s cibulí, ale je jemnější. Bílý a purpurový česnek chutná stejně.

ODRŮDY CIBULE a ČESNEKU: sladká španělská cibule, ostrá cibule na vaření, červená cibule, bílá cibule, žlutá cibule, boretánska cibule, perlovka, malé cibulky k nakládání, velké cibulky k nakládání, šalotka, dlouhá francouzská šalotka, červená čínská šalotka, bílý česnek , purpurový česnek

Tip:  Zkuste si podle našich receptů připravit neobvyklou marmeládu a čatní z cibule. Cibulová marmeláda vůbec nechutná po cibuli. Vyniká ostrou, osvěžující chutí a sytou barvou. čatní z cibule je osvěžující a podává se na povzbuzení do jídla.

Cibulová marmeláda
Potřebujete: 1,25 kg cibule nakrájené na tenká kolečka, 3 PL soli, 1 kg želírovacího nebo krystalového cukru, 500 ml octa, 1 ½ lžičky hřebíčku zabalených v kousku gázy a 2 lžičky kmínu

Postup zde:
Cibuli posypte solí, promíchejte a 1 hodinu dejte odležet, pak ji opláchněte a vysušte.
Do hrnce dejte cukr, ocet a gázový sáček, uveďte do varu a pak vařte na mírném ohni asi 5 minut. Přidejte cibuli a kmín, opět uveďte do varu, posbírejte pěnu, potom snížíte teplotu na minimum a vařte cca. 2 hodiny - dokud sirup nezhoustne a cibule nezesklovatí a nezbarví se dozlatohněda.
Hrnec odstavte ze sporáku, cibuli nechte 5 minut stát a naberte směs do sterilizovaných sklenic. Marmeláda je ihned připravena k podávání, ale delším skladováním je chuť lepší. Zkonzumujte ji do dvou let.

Tip: Můžete přidat i sušenou mátu a podávejte ji s jehněčímu, skopovým nebo zvěřinou. Vyzkoušejte ji jako nádivku do jednohubek z listového těsta.

Čatní z cibule
Potřebujete: 500 g velké sladké fialové nebo bílé cibule nakrájené na tenká kolečka, 1 PL soli, 1-2 čerstvé zelené (červené) chilli bez semen a najemno nasekané, 3 PL bílého vinného nebo jablečného octa, 2 PL nasekané máty nebo koriandru, 1 PL černuchy

Postup zde: Kolečka cibule dejte do cedníku, posolte, dobře promíchejte a nechte okapat asi 1 hodinu. Cibuli lisujte, abyste ji zbavili co nejvíce šťávy, pak ji smíchejte se zbytkem surovin a nechte stát hodinu, aby se rozvinula chuť. Čatní je ihned připraveno k pojídání. Podává se posypané červenou mletou paprikou k bramborové lupínky.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus