Luštěniny náhrada masa

Využití luštěnin v kuchyni je vskutku mnohostranné. Zasloužili by si možná větší ocenění, vždyť mají dlouhou historii.

Luštěniny byly kdysi náhradou za nedostatek masa. A dnes?

Patří mezi první rostliny, které začaly rolníci pěstovat. Člověka dobře zasytí, proto sloužily jako náhrada při nedostatku masa. Vyplatí se je konzumovat, protože obsahují značné množství bílkovin, snad nejvíce z celé rostlinné říše. Zde je paleta luštěnin, kterou konzumujeme v našich zeměpisných šířkách.

Fazole
Fazole je rozšířená po celém světě, pěstuje se mnoho druhů různých tvarů a barev a je součástí mnoha národních kuchyní. Vaří se z ní polévky, podává se jako příloha, může být součástí různých omáček nebo dušených jídel. Může nahradit maso v některých smažených jídlech, například v karbenátkách. Celá nebo umletá se používá i do salátů a pomazánek.

Hrách
Hrách je velmi důležitá potravina, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje plnohodnotné bílkoviny, je sytý a vydatný. Patří mezi semena, které působí preventivně proti rakovině. Čerstvý hrášek chutná výborně syrový. Sterilovaný ho přidáváme do nejrůznějších salátů, rizota, ale výborně slouží i jako součást zeleninové přílohy k masům.

Čočka
Čočka má mnoho odrůd. Nejčastěji se využívá zelená a žlutá, ale chuťově jemnější je červená. Zelená čočka je vhodná jako příloha k obilným pokrmům, oblíbená je čočková polévka s párkem či čočka nakyselo, ale své místo si našly i studené čočkové saláty. Je i tradiční přílohou ke grilované klobáse či uzenému masu, ale i netradičně ke kuřecímu masu.

Sója
Sója má různé přívlastky: rostlinné maso, rostlina budoucnosti, zázračná rostlina. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech plodin, na rozdíl od masa neobsahuje cholesterol a další škodlivé látky. Sójové semena jsou základem pro produkci tofu, sójového masa či sójových nápojů. Její využití v kuchyni je široké - od polévek přes omáčky, pomazánky, saláty až po rizoto.

Cizrna
Cizrna nebo římský hrách někteří považují za nejlepší z luštěnin, protože obsahuje hodně vápníku, hořčíku i fosforu. Je skvělý do salátů, s těstovinami, vynikající jako pomazánka. Hodí se jako příloha, do salátů, pomazánek, různých kaší a dalších pokrmů. Můžeme ho nejen vařit a smažit, ale také pražit. Cizrna můžeme upravovat podobně jako jiné luštěniny, například fazole.

Bob
Lidé konzumují bob už celá tisíciletí. Je to pravděpodobně nejstarší pěstovaná luštěnina. Bob krátce povařený ve vodě nebo v páře se konzumuje se šunkou, vepřovým nebo kuřecím masem. Dobrý je podušený s cibulí, žampiony a slaninou, ochucený rajčatovou omáčkou, zakysanou smetanou nebo citronovým máslem a koprem.

Autor: Věra Hladká

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus