Háďátko zhoubné v česneku

V posledních letech se stal česnek středem zájmu spotřebitelské i pěstitelské veřejnosti. Na trhu často chyběl, zejména v předjaří. Pěstitelé se často při pěstování setkávali s neúspěchem. Hlavní podíl na tom měl špatný zdravotní stav celých porostů, nízké úrody, horší kvalita ap.Toto bylo způsobeno především kalamitních rozšířením háďátka zhoubného. Je to červ nepatrných rozměrů, pouhým okem neviditelný, dlouhý asi 1 až 1,8 mm, široký0, 04 až 0,06 mm. Háďátko žije v půdě a napadá kořenové podpučie rostlin česneku i ostatních cibulovin.Rozšiřuje se zejména sadbovém materiálu. Háďátko je ukryto mezi suchými šupinami česnekových stroužků, kde se déle zdržuje, později způsobuje poškození i v stroužku. Takto se stalo, že pěstitelé neznajíce pravou příčinu i ochranu ztratili zájem o pěstování česneku.
Na úspěšné pěstování platí tyto zásady:
Vysazujeme jen kvalitní a hlavně zdravou sadbu.
Před výsadbou česnekové stroužky moríme a vysazujeme pouze na plochy
, Které nejsou zamořeny háďátkem zhoubným a nepěstovala se na tom místě žádná cibulovina alespoň 5 let.
Vysazujeme včas -
při podzimní výsadbě do konce října, při jarní čím dříve.
Zajistíme dokonalou výživu (řadí se do druhé trati), potřebné množství vláhy a kvalitní ošetřování během vegetace.
Porost musí být čistý -
bez plevelů až do sklizně.
Sledujeme zdravotní stav porostu a zabezpečujeme ochranu proti živočišným škůdcům nadzemních částí rostlin (roztoči).
Sklízíme včas -
nenecháme prohlédnout v půdě, dobře dosušíme, aby se nevrtal, očistíme a vytřídit.
Jelikož z tohoto komplexu je jedním z hlavních činitelů zdravá sazba, rozebereme si správný způsob její přípravy. Na základě našich mnohaletých zkušeností lze doporučit tento postup:
Na výsadbu vybíráme pouze zdravé, velké česnekové hlávky, ze zdravých porostů. Stroužky dle možností až těsně před výsadbou, ne do zásoby. Moríme v každém případě, zejména pokud nemáme úplnou jistotu, že se tam nenachází háďátku. Moříme (5%) roztokem Sulky, ve kterém stroužky máčíme 8 až 12 hodin těsně před výsadbou, nejlépe přes noc. K moření je nejvhodnější dřevěná káď nebo nádoba z plastické hmoty. Sadbu dáme do řídkých pytlů (sáčků) a zavěsíme do roztoku tak, aby byly celé ponořené a nedotýkaly se dna. Po uplynutí období moření sáčky vytáhneme, necháme okapat a hned vysazujeme.
Namořené sazenic není vhodné sázet do suché půdy, proto pokud není dostatečná půdní vlhkost, doporučuje se závlaha po výsadbě alespoň 15 mm. Pokud máme úplně zdravý slivoně materiál, můžeme mořit Benlaton, nebo Fundazolon (0,5%). Máčí se během 20 minut a po namoření se osuší prouděním vzduchu při teplotě kolem 20 ° C. Takto namořené osázením se nemusí ihned sázet a mohou se několik dní skladovat v suchém a chladném prostředí. Tento způsob moření je z hlediska fungicidní ochrany účinnější než moření SULKO, neúčinný je však na ochranu proti háďátku zhoubnému.
Při dodržení těchto zásad přípravy česnekové sazenice a za předpokladu, že splníme i ostatní požadavky pěstování, měli bychom být při pěstování česneku úspěšní. K podrobnějšímu rozebírání dalších bodů se ještě vrátíme v některém dalším článku.

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus