Co s česnekem v kuchyni

Česnek kuchyňský pravděpodobně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Původní vlastí česneku je Mongolsko a kyrgyzské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny. Ve velkém se pěstoval i ve starém Egyptě.

Nakupujte jen pevné česnekové hlavičky, vyvarujte se měkkých a plesnivých stroužků

Co s česnekem v kuchyni
Česnek se používá na ryby, do salátů, zeleniny, předkrmů, při přípravě skopového, jehněčího a mletého masa, bramborových jídel, při přípravě uzenin, některých omáček a majonéz a nezastupitelný je při zabijačce.

Jak česnek nakupovat
Nakupujte jen pevné česnekové hlavičky, vyvarujte se měkkých a plesnivých stroužků nebo těch, které dokonce klíčí. Nekupujte raději nekvalitní česnek z Číny, který k nám putuje i několik měsíců naložený v chemii.

Jak česnek skladovat
Česnek uchovávejte v suchu, chladu, temnu a na dobře větraném místě.Chcete česnek dlouhodobě uchovávat, oloupejte ho a zmrazte, případně usušte nebo naložte do velmi kvalitního oleje. Snadno se dá připravit i česneková sůl.

Jak česnek používat
Dbejte na to, abyste česnek nepřipálily, získá nahořklou chuť. Aroma česneku nejvíce vynikne po rozdrcení, nakrájení nebo prolisovaný. Při tepelné úpravě ztrácí příznivé účinky, proto ho přidávejte do pokrmů až krátce před dovařením.

Proč česnek konzumovat
Jmenování léčivých účinků česneku by bylo dlouhé, proto alespoň některé: česnek snižuje hladinu cholesterolu, redukuje krevní srážlivost, má protiinfekční účinky, přispívá ke zvyšování imunity, potlačuje plísňové infekce ...

Co říkají o česneku mýty
Kdysi se říkalo, že česnek zavěšený v domácnosti odhání všechno zlo, dokonce i zahání zlodějů a závistivců. Česnek se často vkládal pod polštář miminkům, aby jim v noci neublížilo nic z tohoto světa ani ze světa neviditelného.

Autor: Běla Bílková

Komentáře k receptu

comments powered by Disqus