Česnek není jen k jídlu
Ukážeme vám, že česnek se nemusí používat pouze k jídlu.
Ostrá ruská medicína
Když někdo ve starém Rusku dostal chřipku, dával si vodku s česnekem a paprikou, šel do sauny a odpočíval. Mnozí lidé, mezi nimi i bohatí a slavní, doporučovali přátelům tuto ostrou medicínu. Podle západních výzkumníků dokonce platí, že pokud česnek louhujeme v alkoholu, je tento extrakt schopný dodat tělu více než 65 procent účinných látek obsažených v česneku.
Jarní očista
Medvědí česnek je rostlina s velkou škálou léčivých účinků na lidský organismus. Může obohatit náš jídelníček již brzy na jaře a zároveň posloužit jako prostředek na jarní očistnou kúru. Očistné účinky rostliny se zvýší smícháním s listy mladých kopřiv, která se také výborně hodí na jarní detoxikaci.
5 věcí, které budeme potřebovat při přípravě česnekových pokrmů
Česnek
Většinou ho používáme prolisovaný či utřený, ale do některých jídel je lepší česnek nasekat. Aby se nelepil na ruku nebo nůž, třeba ho pokapat olivovým olejem.
Lis na česnek
V nabídce obchodů jsou výborné lisy na jednoduché lisování česneku, vyrobené z odolné slitiny ušlechtilých kovů a opatřeny čistidlem z odolného plastu.
Tvrdý sýr
V kuchyni oblíbené tvrdé sýry zrají ve sklepích většinou od 3 do 24 měsíců podle druhu. Kvalitní tvrdý sýr by neměl být vysušen ani po dlouhém čase zrání.
Rajčata
Dnes jsou již v obchodech během celého roku, ale díky svému nenáročnému pěstování se vyplatí pěstovat rajčata doma v nádobách. Domácí jsou domácí.
Jarní cibulka
Nakrájená na kolečka je vynikající na chlebu s máslem, ale často ji přidáváme i do pokrmů teplé kuchyně, dokonce se dá i marinovat - je skvělá.
Autor: Cecilie Novotná